Gazul metan s-a scumpit semnificativ la staţiile de alimentare din Moldova şi a devenit mult scump decât benzina şi dieselul

2 Octombrie 2022, 09:44
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile anunţam într-un articol că foarte curând avea să urmeze o majorare semnificativă a gazului metan la staţiile de alimentare din Moldova, întrucât e vorba de acelaşi gaz livrat şi aragazelor casnice, iar preţul acestuia primise o aprobare de majorare din partea ANRE. Inevitabilul s-a întâmplat şi ieri staţiile de gaz metan din Moldova au afişat preţuri cu mult mai mari, iar astfel gazul metan a devenit simţitor mai scump decât benzina şi dieselul.
Un metru cub de gaz metan, numit şi gaz natural comprimat, sau CNG, costă acum la unele staţii 28.00 lei, iar la alte staţii preţurile variază uşor în jurul acestei sume. În acelaşi timp, preţul unui litru de benzină e 24,01 lei, iar al unui litru de motorină — 25,40 lei. Avem, deci, pentru prima dată în ultimii 31 de ani situaţia în care preţul gazului metan e depăşit semnificativ preţul benzinei şi a motorinei, iar astfel exploatarea pe bază de metan a maşinilor care au asemenea instalaţii devine total ineficientă, mai ales că şi numărul de metri cubi consumaţi la 100 km parcurşi a aceleaşi maşini este mai mare decât numărul de litri de benzină consumaţi la sută, cu acelaşi motor.
În majoritatea statelor UE, care dispun de reţele de gaz natural comprimat, acesta se vinde în kilograme la staţie, nu în metri cubi. Raportul aproximativ ar fi de 1:1,33, deci 1 kg de gaz înseamnă circa 1,33 metri cubi. Prin urmare, dacă ar fi să exprimăm în kilograme, preţul din Moldova ar fi de circa 37-38 lei, sau circa 1,95-2,00 euro per kilogram.
Notă: Pentru cei care nu sunt foarte familiarizaţi cu tipurile de gaz, folosite de maşini, amintim că există două tipuri de gaz — cel petrolier lichefiat, sau propan, fiind şi cel mai răspândit, şi fiind unicul în multe ţări, precum România, dar şi cel în formă gazoasă comprimată, fiind de fapt acelaşi gaz metan de la aragaz, venind pe aceleaşi conduce, popular în ţări precum Italia, Austria, Germania, dar şi în Moldova.
0
5,116
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!