Grecia anunţă că toată electricitatea necesară ţării a fost generată din surse regenerabile acum câteva zile

13 Octombrie 2022, 17:01
Redacţia PiataAuto.md
Grecia, o ţară cu soare din abundenţă, a făcut paşi enormi în ultimii ani în a-şi asigura creşterea producţiei energetice prin surse regenerabile. Iar acum câteva zile, Grecia a reuşit să-şi asigure întreaga electricitate necesară ţării din surse regenerabile, stabilind astfel un prim precedent istoric.
Operatorul naţional de electricitate din Grecia a anunţat că la 7 octombrie, timp de 5 ore consecutiv, între puţin înainte de ora 11:00 şi puţin după ora 15:00, 100% din electricitatea necesară ţării a fost asigurată din surse regenerabile. Ba chiar a existat şi un surplus, producţia de energie regenerabilă variind de la 112% la 121%. În aceeaşi perioadă a fost înregistrat şi un vârf de putere momentană a energie regenerabile livrate în reţea, de 3,11 GW.
Fireşte, există şi factori sezonieri care explică de ce acoperirea a 100% a fost posibilă acum — e o oră în afara solicitărilor maxime şi e o perioadă a anului când nu se mai folosesc aparatele de aer condiţionat, dar nici surse adiţionale de încălzire. Totuşi, acest record a fost posibil în primul rând datorită inaugurării mai multor parcuri de producţie a energiei solare şi eoliene, cel mai mare fiind pus în funcţiune în luna aprilie, în Kozani, în nord-vestul Greciei. Doar acel parc are o putere instalată de 204 MW şi se estimează că va produce circa 350 GWh de electricitate anual.
Foto: Parcul din Kozani, Grecia

Acum Grecia are deja parcuri de energie regenerabilă cu o putere instalată totală de 10 GW, iar planurile ţării sunt ca până în 2030 această capacitate să fie sporită la 25 GW, astfel încât peste 70% din electricitatea consumată a ţării la nivel anual să fie asigurată din aceste surse.
0
8,610
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!