Încărcarea maşinilor electrice la prize publice a devenit mai scumpă în Moldova

18 Octombrie 2022, 08:26
Redacţia PiataAuto.md
Odată cu aprobarea de către ANRE a majorărilor de preţuri la energia electrică pentru consumatorii finali, unul din efectele adverse a devenit şi majorarea preţurilor la prizele de încărcare a maşinilor electrice. Cele mai scumpe încărcări sunt la prizele fast-charge, unde un kWh costă 8,04 lei (circa 0,42 euro), faţă de 6,90 lei cât costa anterior.
Foto: Priză fast charge din Chişinău

Astfel, încărcarea unei maşini cu baterie mai mare la o priză fast charge, în care s-ar pune 50 kWh, de exemplu, înseamnă un cost de 402 lei, cu care maşinile electrice mari merg, de obicei, circa 250 km, iar cele mai eficiente — circa 300 km. Respectiv, costul per kilometru parcurs, la încărcarea fast charge, e între 1,34 şi 1,60 lei.
Totuşi, prizele mai lente, Type 2 cu curent alternativ AC, au preţuri ceva mai mici. Aceste oscilează între 6,00 lei/kWh pentru prizele de 22 kW şi 6,50 lei/kWh pentru prizele de 43 kW. Majoritatea maşinilor moderne, însă, acceptă maxim 11 kW la acest tip de priză.
Dar, fireşte, cea mai fezabilă soluţie de a-ţi încărca maşina electrică e atunci când poţi să-ţi conectezi o priză privată la locul în care ţii parcată maşina mult timp. Atunci, în rol de consumator casnic, vei achita un preţ de 3,24 lei per kWh în regiunea centrală şi de sud şi 3,76 lei/kWh în regiunea de nord a Moldovei.
0
2,143
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!