La fel ca Toyota, şi Rivian anunţă un recall la toate maşinile electrice pe care le-a produs, pentru o problemă la roţile faţă

11 Octombrie 2022, 16:18
Redacţia PiataAuto.md
Recall-ul celor de la Toyota pentru primul lor SUV electric de serie, bZ4X, a devenit deja notoriu pentru timpul lung de care a fost nevoie pentru a rezolva problema la roţile faţă, pentru a evita riscul căderii acestora. Dar iată că şi producătorul american Rivian, care a început a produce două modele electrice, R1T şi R1S, abia în 2021, anunţă un recall similar, tot pentru probleme la suspensia faţă.
Sunt afectate aproape toate cele peste 12.000 de maşini electrice de ambele modele, pe care Rivian a reuşit să le producă din 2021 până în prezent. Iar problema e la elementul de îmbinare a braţului superior al suspensiei faţă cu butucul roţii şi în special la articulaţia de direcţie. Acestea pot slăbi în timp şi pot începe a genera sunete deranjante în timpul rulării, iar în cazuri extreme pot, teoretic, duce la dificultăţi în direcţionarea maşinii şi la favorizarea unui accident.
Cei de la Rivian spun că proprietarii ar putea auzi zgomote la rulare, venite de la suspensia faţă, vibraţii sau schimbări în felul în care se simte volanul. Aceştia mai spun că au înregistrat un caz la mijlocul lunii august când una din articulaţiile problematice s-a rupt, iar în septembrie au mai înregistrat două alte cazuri.
Proprietarii vor fi invitaţi la service-uri, pentru a li se fixa corespunzător acea articulaţie. Rivian spune că problema ar fi apărut din cauza că în procesul de producţie articulaţiile n-ar fi fost suficient de bine strânse, însă nu menţionează vreo eroare de proiectare, care ar putea duce la slăbirea lor repetată ulterior. E curios că exact acest motiv a fost indicat iniţial şi de Toyota, dar ulterior inginerii niponi au descoperit că după strângerea buloanelor, acestea puteau slăbi din nou din cauza forţelor prea mari la frânări puternice şi au trebuit să reproiecteze acele elemente, motiv din care rezolvarea a durat atât de mult.
Amintim că modelele electrice ale celor de la Rivian cântăresc între 2,9 şi 3,1 tone, în funcţie de mărimea bateriei, şi aici vizăm doar greutatea proprie, fără sarcina utilă de la bord.
0
1,121
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!