O turbină eoliană a stabilit un record mondial la cantitatea de electricitate produsă ieri în Danemarca

11 Octombrie 2022, 11:29
Redacţia PiataAuto.md
O turbină eoliană din Danemarca a reuşit să stabilească ieri un record mondial absolut la cantitatea de energie electrică, produsă de o singură asemenea instalaţie. E vorba de o turbină de model nou, Siemens Gamesa 14-222 DD, care are un diametru de 222 metri al elicei şi a fost instalată în regim de testare în ferma eoliană Osterild, un loc unde sunt testate turbinele înainte de a intra în producţia de serie.
Turbina a stabilit ieri recordul producând o cantitate de 359 MWh de electricitate în doar 24 de ore! Pentru comparaţie, o maşină electrică precum Tesla Model 3 ar utiliza această cantitate de energie pentru a parcurge 1,8 milioane de kilometri. O comparaţie şi mai relevantă este că centrala hidroelectrică Vidraru generează anual în mediu 400 GWh electricitate, deci circa 1,09 GWh în 24 ore, sau 1.095 MWh în 24 ore, ceea ce înseamnă de 3 ori mai mult decât o singură turbină eoliană. Prin urmare, trei asemenea turbine din Danemarca, dacă ar fi instalate, ar fi produs ieri o cantitate de electricitate egală cu hidrocentrala Vidraru din România.
Noul model de turbină al companiei Siemens Gamesa are o capacitate nominală de 14 MW, şi 15 MW în regim de Power Boost, ceea ce înseamnă că la capacitate maximă poate produce între 336 MWh şi 360 MWh. Şi se pare că ieri vântul a fost atât de favorabil, încât turbina a funcţionat 24 de ore la o capacitate aproape de maximul absolut.
Turbina e cel mai nou şi mai important model al Siemens-Gamesa, marea diferenţă făcând-o diametrul mai mare al elicei, de 222 metri, cu pale de 108 metri, dar şi un generator extraordinar de puternic, care furnizează această energie. Compania anunţă că asemenea turbine vor fi instalate la mai multe proiecte în viitorul apropiat din Danemarca şi Scoţia.
0
49,228
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!