Peste 160 de camere radar au fost furate în Suedia, iar poliţia analizează şi versiunea că ele ar ajunge în Rusia

27 Octombrie 2022, 13:22
Redacţia PiataAuto.md
Suedia se confruntă cu un fenomen inedit, în care pilonii cu radare şi camere de pe drumurile publice sunt jefuite de camerele scumpe din interior. Furturile au început la sfârşitul lunii august, după care a urmat o pauză în septembrie, iar la mijlocul lui octombrie acestea au revenit cu un nou val, şi mai puternic. Până la finele săptămânii trecute poliţia investiga peste 160 de asemenea cazuri.
Pilonii radar conţin un senzor cu radar, un bloc procesor, un bliţ şi cameră foto de înaltă rezoluţie. Hoţii din Suedia distrug pilonii cu forţă brută, aplicând uneori şi topoare sau alte obiecte ascuţite, şi iau din interior doar camerele foto. Repararea şi repunerea în funcţiune a unui asemenea radar poate costa până la 22.000 dolari în Suedia.
Una din versiunile analizate iniţial era că autorii ar fi vreun grup supărat pe tehnologia de monitorizare a vitezei pe drumurile publice, iar acţiunile lor ar fi fost o răzbunare. Însă anterior, asemenea fapte ajungeau maxim l 1-2 radare, şi se intenţiona distrugerea, nu furarea unui component specific din interior.
Tocmai de asta, o altă versiune a devenit cea principală, analizată acum de poliţie, şi anume că aceste camere ar ajunge ulterior în Rusia, unde ar fi montate pe drone militare, or, specificările camerelor sunt foarte apropiate, iar în contextul sancţiunilor internaţionale, când cei din Rusia nu pot importa pe căi legale asemenea tehnologie, furturile din Suedia par să aibă legătură cu această situaţie. Investigatorii suedezi spun o concluzie certă finală va fi anunţată după acumulare de dovezi, dar e clar că o asemenea amploare de furturi sistematice nu are nicio logică fără existenţa unui comanditar, care comandă şi cumpără aceste camere. Cel mai probabil, însă, hoţii care execută furturile sunt grupările criminale locale, care şi-au găsit acum o nouă nişă.
0
1,949
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!