Poliţia din Germania a aplicat amenzi uriaşe şi recalculări de taxe unei companii deţinătoare a unui camion Scania cu eşapament modificat

14 Octombrie 2022, 14:34
Redacţia PiataAuto.md
În multe ţări europene, proprietarii de camioane adoră să-şi modifice camioanele, uneori pentru mai mult confort la bord, alteori pentru un aspect mai personalizat, iar în cazul camioanelor Scania cu legendarele motoare V8, mulţi recurg şi la modificarea eşapamentului prin instalări de tobe suplimentare, care să pună în evidenţă sunetul frumos. Dar se pare că nu toate modificările sunt făcute să respecte şi normele legale, iar poliţia din Germania raportează despre un caz recent, în care a pedepsit cu o duritate excepţională deţinătorul unui camion Scania cu eşapament modificat, care a intrat în vizorul poliţiştilor din regiunea Nuernberg
Chiar poliţia recunoaşte că scopul acestui sistem de eşapament a fost ca sunetul motorului să devină mai frumos. Însă poliţiştii spun că atunci când au inspectat camionul împreună cu echipa lor tehnică, au constatat că sistemul de eşapament avea circuitul bifurcat în alte două, unul din canalele de mai departe fiind cel standard şi altul fiind nou, iar o valvă acţionată electronic direcţiona gazele de eşapament spre un circuit sau altul.
Problema e că circuitul nou mergea direct spre ieşire, printr-o tobă simplă de eşapament, fără a trece filtrările ecologice obligatorii din punct de vedere legal. Asta înseamnă că atunci când şoferul voia să savureze sunetul frumos de V8 mai tare, camionul emitea în atmosferă gaze mult mai poluante. Iar după depunerile masive de pe ţeava de eşapament, vizibile cu ochiul liber, se poate constata că pe aici au ieşit multe emisii cu noxe şi particule poluante.
Poliţiştii au dispus interzicerea deplasării de mai departe a camionului, până la remedierea neconformităţilor. Însă asta n-a fost tot. Aceştia au verificat camionul şi au observat că la o revizie tehnică pe care a acesta a trecut-o în Mainz un an în urmă, oficiul de acolo a raportat această modificare neautorizată, chiar dacă la bancul de teste camionul opera cu eşapamentul prin circuitul normal, cu filtrare. Atunci i s-a emis o prescripţie, iar însemnări despre asta au fost făcute în sistemul electronic. Respectiv, acum poliţia a avut dovada că acest camion Scania a operat mai mult de un an cu această modificare neautorizată şi poluantă, iar asta i-a făcut să aplice pedepse maxime.
Compania deţinătoare a camionului a fost amendată pentru însăşi admiterea modificării, iar pe lângă asta, poliţia, împreună cu biroul federal de transport, a dispus calcularea diferenţelor uriaşe de taxe ecologice pentru compania deţinătoare, or, camionul a fost efectiv ca unul Euro 0, din cauza eşapamentului său, iar diferenţa de taxe este foarte mare în Germania între un camion modern ecologic şi unul clasificat drept Euro 0. Şi toate aceste diferenţe vor fi calculate pentru perioadă de mai mare de un an, cu penalităţi şi amenzi suplimentare.
0
2,547
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!