Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Popularitatea tot mai mare a maşinilor şi camioanelor electrice în China ar putea avea efect în cerere globală de carburanţi

24 Octombrie 2022 - 10:53
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile, camionetele şi camioanele electrice se bucură de un avânt nemaivăzut de popularitate în prezent în China, parţial datorat stimulentelor de stat, parţial dorinţei de a economisi în costuri şi uşurinţei mai mari cu care pot fi cumpărate vehiculele electrice. Numărul de modele a crescut considerabil, în toate segmentele de preţ, aşa că cifrele de vânzări arată tendinţa unui fenomen care se instalează tot mai dominant. Iar când asemenea schimbări au loc pe o piaţă imensă precum China, efectele se simt la nivel global.
La nivel de maşini, cele electrice numără deja 22% din totalul de vânzări în China, iar cota lor continuă să crească. Şi mai interesant e că această cotă pentru modele electrice a început a creşte şi în segmentul vehiculelor comerciale, destinate flotelor, crescând într-un timp scurt de la 1% la 10%. Şi toate astea se întâmplă înainte de lansarea în serie a principalelor modele de camioane electrice, care promit să schimbe piaţa, precum camionul electric Geely Homtruck, care promitea peste 640 km autonome.
Iar un factor important care ar putea să propulseze şi mai mult camioanele electrice în China este politica de a face camioanele cu baterii interschimbabile la staţii speciale, fapt care ar reduce problema autonomie restrânse. Numărul de asemenea staţii construite în ultimul an a crescut cu 318%, deci e clar că şi aici o întreagă infrastructură e în dezvoltare.
Şi toate aceste evoluţii, la scara Chinei, sunt de natură să influenţeze cererea globală de carburanţi, or flota de camioanele, camionete şi dubiţe e una căreia îi revine o cotă mare din consumul de carburanţi în China. Această predicţie are şi o precedent istoric, or, câţiva ani în urmă China a început a trece autobuzele sale la propulsie electrică, schimbând accelerat toate autobuzele mai vechi în marile oraşe, în peste doar 2 ani cererea de carburant diesel a scăzut considerabil şi asta se resimţise atunci la nivel global. În comparaţie cu autobuzele, camioanele şi toate vehicule comerciale sunt şi mai multe la număr, prin urmare impactul va fi cu siguranţă mai mare, chiar dacă mărimea exactă e încă greu de estimat.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter