(VIDEO) Acesta e Wisk, primul elicopter electric autonom, fără pilot, cu o inginerie curioasă, creat pentru a servi drept taxi aerian

5 Octombrie 2022, 13:25
Ilie Toma
Se pare că aviaţia a pornit pe o tendinţă intensă de a lansa aparate de zbor electrice, şi acum ne aflăm în perioada în care primele asemenea creaţii îşi dovedesc viabilitatea şi se pregătesc de producţia de serie. Dacă acum câteva zile anunţam despre primul zbor de test al primului avion electric de pasageri, la scurtă distanţă cei de la Wisk au anunţat primul elicopter electric complet autonom, creat să servească în rol de taxi aerian.
Wisk e un start-up american din California, fondat încă în 2010 pentru a crea tehnologia pentru aparate de zbor electrice, unde Boeing e unul din investitorii principali. În toţi aceşti ani au fost elaborate prototipuri de elicoptere şi taxiuri aeriene, astfel încât produsul lansat acum poartă numele de Generation 6 şi reprezintă o evoluţie a expertizei acumulate în aceşti ani, până la ceea ce putem numi acum un produs pregătit de producţia de serie într-un viitor foarte apropiat.
Aşadar, Wisk Generation 6 e un elicopter electric, ceea ce în limbajul aviaţiei poartă numele de eVTOL. Elicopterul are 4 locuri la bord, însă toate 4 sunt destinate pasagerilor şi nici unul piloţilor. Pentru că la bord nu există piloţi, deloc! Deci, efectiv, clienţii vor chema acest taxi aerian, vor urca în el şi vor fi transportaţi la destinaţie, toată sarcina de a conduce aparatul de zbor revenindu-i softului acestuia.
Explicaţia creatorilor e una curioasă şi logică, de fapt. Aviaţia este domeniul în care condusul autonom şi-a făcut loc primul, într-o măsură mai mare decât am crede, or, în prezent, peste 80-90% din sarcinile de zbor ale aeronavelor sunt realizate de pilotul automat ale acestora, inclusiv aterizări în multe cazuri. Prin urmare, în aviaţie există deja o mulţime de tehnologii bine verificate în timp, cu duble sisteme de siguranţă, care coordonează aeronavele. Ceea ce au făcut inginerii de la Wisk e să integreze aceste tehnologii şi să asigure legăturile între verigele lipsă. Au trebuit şi să înveţe aeronava să comunice cu turnurile de control, dar şi să ţină cont de toţi parametrii de mediu şi împrejurimi în puterea sa de a lua decizii de zbor. Sistemul autonom va şi fi cel care va efectual inspecţia obligatorie înainte de zbor, spre exemplu. Iar aici vine adevărata plus valoare a acestui elicopter, or, această maşinărie va avea de înfruntat variaţiile de condiţii meteo din lumea reală şi va trebui să ţină cont atât de obstacolele aeriene vizibile pe radarul său, cu transpondere, cât şi de cele statice sau spontane. Şi asta chiar dacă Wisk Generation 6 nu va zbura în curse lungi.
Până la urmă, e un taxi, nu un avion de rută, aşa că autonomia sa, cu toate rezervele necesare luate în consideraţie, e de 144 km. Viteza de croazieră e de 203-222 km/h, iar altitudinea normală se cuprinde între 2.500 şi 4.000 picioare deasupra nivelului mării, adică între 750 şi 1.200 metri.
Propulsia e asigurată de tocmai 12 electromotoare, fiecare cu o elice. Fiecare aripă are 3 electromotoare în partea sa spate şi altele 3 în faţă. La decolare, toate elicele asigură propulsia în ascendenţă, iar ulterior cele 6 motoare din faţa aripilor, din ambele părţi îşi schimbă unghiul şi generează propulsie pe orizontală. Electromotoarele spate se opresc şi-şi aliniază elicele în poziţie aerodinamică. Forma aerodinamică asigură planarea aparatului de zbor în regim de croazieră.
La etapa iniţială, din cauza unor reglementări legale, Wisk estimează că va exista un operator uman care va supraveghea mai multe aparate de zbor simultan. Acesta va avea de dat o confirmare suplimentară de fiecare dată înainte de decolare şi va fi cel care va putea interveni în cazul unor situaţii excepţionale. Cei de la bord nu vor auzi vreo voce a acestui supraveghetor, ei urmând a fi instructaţi electronic, prin display-uri despre siguranţă şi alte acţiuni necesare.
Wisk nu anunţă deocamdată parametrii de putere exactă a electromotoarelor sau capacitatea exactă a bateriilor care vor asigura energia pentru propulsia aparatului de zbor, însă menţionează că reîncărcarea acestor va fi ultra-rapidă, de doar 15 minute. Vezi mai jos şi un video în care creatorii acestui elicopter electric autonom vorbesc în detalii despre el.
0
1,942
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!