(VIDEO) Acţiunile Tesla au scăzut în urma prezentării unui robot cu capacităţi limitate, iar Elon Musk vine cu idei despre războiul din Ucraina

4 Octombrie 2022, 11:17
Redacţia PiataAuto.md
Vinerea trecută, Tesla a avut un eveniment major, numit AI Day, sau ziua inteligenţei artificiale, principalul produs prezentat acolo fiind Tesla Bot, un robot umanoid, care ar trebui să poate executa o mulţime de operaţiuni avansate. Tot week-end-ul publicul şi experţii au tot analizat ce a prezentat, Tesla, de fapt, şi cât de capabil e acel robot, iar valul de păreri că acesta e deocamdată dezamăgitor de limitat în capacităţi a prevalat, iar astfel, ieri acţiuni Tesla au înregistrat o scădere de aproape 9%, cea mai mare de mult timp încoace.
Tesla n-a venit cu informaţii noi şi clare despre cât de aproape e de etapa în care ar putea avea un sistem de autopilot complet pe maşinile sale, iar investitorii spun că această tehnologie determină o mare parte din valoarea Tesla. De asemenea, şi informaţiile despre supercomputerul Dojo sunt impresionante, dar deocamdată fără termeni clari de transpunere în realitate. Dar dezamăgirea în raport cu Tesla Bot a fost cea mai mare.
Unul din roboţii de pe scenă nu a mers deloc, necesitând a fi transportat de 3-4 oameni, iar celălalt a făcut paşi timizi, la limita echilibrului, către public şi abia de a dat din mână acestuia. Tesla a mai prezentat câteva video-uri în care roboţii execută manipulări un pic mai complexe, dar toate astea n-au fost demonstrate pe scenă.
Toate astea vin într-un contrast mare cu roboţii de la Boston Dynamics, care au o capacitate de echilibru excepţională, reuşind să danseze sau să execute salturi. Deci e clar că tehnologia celor de la Tesla e foarte mult în urma celor de la Boston, iar Elon a trebuit să dea explicaţii ieri, spunând că roboţii Boston Dynamics cu preţuri de 75.000 dolari cel puţin, în timp ce robotul Tesla ţinteşte spre 20.000 dolari. Acesta a mai zis că funcţia principală a lui Tesla Bot n-a fi propriul echilibru, ci eficienţa muncii pe care acesta o poate face, iar prea puţini oameni ar înţelege asta.
Foto: Robotul Boston Dynamics dansând

În mijlocul unei atenţii atât de mari asupra lui Tesla Bot şi a preţurilor în cădere a acţiunilor, Elon Musk a venit cu publicaţii pe Twitter la tema războiului din Ucraina, propunând soluţii de încetare rapidă a conflictului, în viziunea sa pragmatică. A urmat un val de tweet-uri şi de la Elon, cu explicaţii şi soluţii adiţionate, dar şi reacţii de la oficialii ucraineni, de la preşedintele Zelenskiy, până la cei din apărare şi guvern. Fireşte, ideile controversate ale lui Elon Musk despre războiul din Ucraina au generat o avalanşă de emoţii, şi asta în contextul în care tot Elon Musk era cel care ajutase Ucraina în primele zile cu internet Starlink. Unii chiar au presupus că lui Elon i-a fost spart contul.
În fine, un lucru e clar, în mijlocul acestei noi atenţii îndreptate spre tweet-urile sale despre Ucraina, preţul acţiunilor Tesla a încetat să mai coboare. Nu şi-a revenit la valoarea iniţială, dar cel puţin coborârea a fost oprită.
Includem mai jos două video-uri comparative cu mişcările robotului Tesla şi al celor de la Boston Dynamics.
0
1,363
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!