Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum arată vehiculul de infanterie al viitorului, cu propulsie hibridă, conceput de germani şi americani

23 Octombrie 2022 - 18:25
Redacţia PiataAuto.md
Contextul actual de securitate din lume a impus industria de apărare din majoritatea ţărilor lumii să accelereze dezvoltarea de produse noi sau definitivarea mai rapidă a celor care erau deja proiectate şi se pregăteau de producţie. Germanii de la Rheinmetall tocmai au dezvăluit noul Lynx OMFV, un vehicul de infanterie al viitorului, proiectat de germani şi americani, care are toate şansele să ajungă în viitorul apropiat în dotarea armatei americane şi ale altor armate NATO. Curios, dar noul vehicul are propulsie hibridă!
Vehiculul arată ca un tanc, dar oficial se clasifică drept un vehicul blindat de infanterie, din cauza calibrului mai mic de tragere şi a altei funcţii primordiale. Calibrul de tragere a turelei sale e de 50 mm, dotată cu radare şi senzori moderni, care poate e acţionată complet electronic, inclusiv de la distanţă. Vehiculul mai dispune şi de un lansator de mici rachete, dar şi de o dronă de recunoaştere.
În interior, e suficientă o echipă de doar 2 oameni pentru a-l opera. Multitudinea de senzori de la bord se bazează pe o infrastructură autonomă, menită să contracareze orice încercări de bruiaje sau atacuri cibernetice.
Sistemul de propulsie al vehiculului se bazează pe şenile, dar cuplul spre ele ajunge prin intermediul unei cutii de viteze automate de origine Allison, care are electromotor încorporat. Acest electromotor e conceput mai ales să preia o parte din sarcinile în momentele cele mai solicitante de propulsie, diminuând sarcina asupra motorului principal şi reducând astfel consumul.
Cei de la Rheinmetall nu dezvăluie deocamdată ce putere ale electromotorul sau ce motor va figura în rol de cel cu ardere internă, dar până acum vehiculele mai simple din familia Lynx, bazate pe aceeaşi platformă, foloseau un motor diesel V12 de origine Liebherr, puterea cărua era disponibilă în mai multe versiuni, între 755 CP şi 1.1140 CP. E curios că motorul de 27,0 litri cilindree e proiectat să reziste până la aproape 1.500 CP, dar era slăbit intenţionat pentru mai multe eficienţă şi durabilitate. La ce putere va fi setat acum, în componenţa unui sistem hibrid, deocamdată nu ştim.
Cel mai curios şi definitoriu atribut al noului vehicul blindat, însă, e faptul că prezenţa echipajului doi soldaţi de la bord e una opţională, de unde vine şi abrevierea de OMFV, Optionally Manned Fighting Vehicle. Astfel, conceptul acestui vehicul presupune că el trebuie să poată fi ghidat de la distanţă, dintr-un punct de comandă, ieşind pe câmpul de luptă fără a avea soldaţi la bord, fiind ghidat dintr-un punct de comandă mai sigur, reducând astfel riscurile şi pierderile umane pe câmpul de luptă. Şi nu e un concept inventat de companie, ci de armata americană, care a anunţat acest program acum câţiva ani, iar companiile şi-au prezentat propunerile lor. Vehiculul despre care vorbim azi e unul din finalişti înainte de decizia finală, şi e rodul celor de la Rheinmetall SUA şi Germania, dar şi a o multitudine de companii americane şi internaţionale, specializate în proiectare unor componente ale acestuia. Într-un cuvânt, e munca conglomerată a celor mai buni din diverse segmente şi nişe, pentru a crea un vehicul de infanterie a viitorului, în care soldaţii nu vor fi mai nevoiţi să stea în interiorul unui tanc sau al unui asemenea vehicul, ci vor dirija lupta digital, luptând cu adversari care încă vor folosi tancuri proiectate decenii în urmă.
Vezi o scurtă prezentare a conceptului în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter