(VIDEO) Cum arată versiunea europeană a camionului electric Nikola Tre, construit pe bază de Iveco

1 Octombrie 2022, 17:11
Redacţia PiataAuto.md
Nikola e producătorul de camioane electrice care încă mai e bântuit de reputaţia de fraudă a fondatorului său şi a companiei, fraudă confirmată de procurorii din SUA şi apoi finalizată printr-o tranzacţie de împăcare cu aceştia. Camionul vizionar electric, tot promovat cândva, aşa şi nu a mai fost lansat, iar ca să dreagă busuiocul, cei de la Nikola au creat un model numit Nikola Tre, creat pe baza lui Iveco S-Way, în parteneriat cu italienii. Totul a fost mult mai simplu, astfel, aşa că de la unul din cele mai grandioase modele de camioane din industrie, s-a ajuns la un simplu Iveco electrificat.
Dar nici măcar aici lucrurile nu merg prea bine, or anul trecut, ca să-ţi ţină promisiunea dată că va pune în producţie modelul în 2021, Nikola a produs doar câteva unităţi, aproape manual, în fabrica sa. Iar până în prezent numărul de camioane produse e în jur de 45-50 de unităţi în total, deci o cifră absolut infimă faţă de orice pretenţie de producţie de serie. Şi cu toate astea, de curând cei de la Nikola au prezentat şi o versiune europeană a camionului lor, numid-o Nikola Tre BEV European 4x2 Arctic.
Camionul a fost expus la standul Iveco de la salonul recent din Hannover, dar nici Nikola, nici Iveco, n-au specificat ce anume se distinge la versiunea europeană, de şi-a meritat ea denumirea de Arctic. Intuim că ar putea fi vorba doar de un sistem de climatizare mai puternic, care să-i asigure funcţionarea în condiţii nordice.
Camionul se laudă cu o baterie de 738 kWh, care pretinde să-i fie suficientă pentru o autonomie de 530 km, ceea ce înseamnă un consum de sub 140 kWh/100 km. Sună foarte optimist, şi probabil o fi un consum omologat cu remorca goală. Bateria poate fi încărcată cu până la 350 kW, dar până şi o asemenea priză puternică tot ar avea nevoie de aproape 2 ore pentru a alimenta bateria până la 80%.
Camionul european vine cu o singură punte motrice, care e propulsată de un electromotor de 645 CP. Viteza maximă a camionului e limitată la 100 km/h. Cabina şi platforma sunt, aşadar, de Iveco S-Way, cu uşoare adaptări. Vezi mai jos şi un asemenea camion Nikola filmat la standul Iveco din Germania.
0
7,260
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!