(VIDEO) Cum îşi testează chinezii de la XPeng noul lor SUV electric la rezistenţă în căldurile din deşert

28 Octombrie 2022, 21:04
Redacţia PiataAuto.md
Toate maşinile pentru care se doreşte o durabilitate exemplară sunt, de obicei, testate atât în zone de deşert torid, cât şi în zone arctice. Sau, cel puţin dacă mai multe modele sunt construite pe o platformă, unul din cele trece prin asemenea experimente de viaţă reală. Aceste teste sunt şi mai relevante pentru modelele electrice, întrucât sunt mai sensibile la frig extrem şi la căldură sporită, când bateriile au nevoie de management termic avansat.
Ei bine, producătorii chinezi nu se prea afişează de obicei cu asemenea programe avansate de testare. Dar astăzi XPeng a publicat un video despre programul său de testare a noului SUV electric G9, pe care l-a desfăşurat în deşertul Taklamakan din China, în apropiere de oraşul Turpan.
Deşertul le-a oferit condiţii de 42 grade Celsius în aer, iar temperatura solului ajunge la 63,4 grade Celsius. Au putut să testeze, deci, sistemul de aer condiţionat de la bord, filtrele ultraviolete din geamuri, răcirea frânelor, funcţionarea suspensiei pneumatice cu două camere şi, desigur, funcţionarea bateriilor şi a motoarelor.
Iar XPeng G9 e un SUV cu un sistem de propulsie electrică, ce dezvoltă 550 CP şi 717 Nm, suficient cât să poată accelera de la 0 la 100 km/h în numai 3,9 secunde. Sistemul său electric funcţionează pe arhitectură de 800V, la fel ca Porsche Taycan şi alte câteva modele de top din lumea auto.
E impresionant, deci, că vorbim de un model chinezesc, cu o tehnologie ce o depăşeşte pe cea a modelelor electrice Mercedes actuale, de exemplu. Şi vorbim de o abordare consistentă şi în partea de proiectare şi testare. Şi, apropo, XPeng e aceeaşi companie care pregăteşte de producţie şi maşina zburătoare despre care vorbeam ieri. Vezi în video-ul de mai jos, deci, cum e testat noul XPeng G9 în condiţii de deşert în China.
0
1,697
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!