(VIDEO) Cum sună şi cum merge un Volvo 850 Turbo bine păstrat până în zilele noastre, cu un motor de 5 cilindri în linie

11 Octombrie 2022, 19:40
Redacţia PiataAuto.md
Volvo 850 e un model pe care mulţi dintre noi îl percep drept familiar, pentru că a fost văzut o bună perioadă pe străzi, venind în ţară ca o maşină la mâna a doua. Dar puţini ştiu că acest Volvo a fost unul echipat doar cu motoare de 5 cilindri în linie, nu 4, indiferent dacă era vorba de motoare diesel sau pe benzină. Şi a fost un Volvo care făcea uz încă de atunci de turboaspirare, cu vreo 15 ani înainte ca ea să devină o tendinţă.
Maşina făcea şi o schimbare mare de tranziţie la tracţiunea faţă pentru sedanurile Volvo, iar motorul de 5 cilindri era poziţionat transversal, nu longitudinal. Totuşi, suspensia spate era una cu construcţie numită Delta-link, care-i asigura maşinii o ţinută de drum exemplară. Maşina avea şi sisteme de siguranţă inovative, precum cel de protecţie laterală SIPS, şi avea totodată un design clasic de Volvo, cu forme rectangulare, uşor cizelate pentru o epocă modernă.
Iar unul din cele mai interesante motoare era cel de 2,0 litri turbo. Şi el avea 5 cilindri în linie, ceea ce-i determina un sunet foarte incisiv, iar turbina îi accentua această rezonanţă. Turbina avea un turbolag mai simţitor decât în zilele noastre, dar pe atunci era absolut acceptabil să aştepţi de la motoarele turbo două niveluri de putere — până la includerea turbinei şi după. Şi per total performanţa unui asemenea Volvo 850 Turbo era care a generat multă admiraţie, motiv din care Volvo a şi decis mai târziu să creeze acele renumite T5R.
Ei bine, chiar şi obişnuitele 850 turbo mai au suficienţi admiratori până în zilele noastre. Unul din ei e un proprietar din Norvegia, al unei maşini care a fost păstrată într-o stare foarte bună. Şi, într-o ţară în care maşinile electrice sunt deja în majoritate absolută, acest tânăr şi-a scos Volvo-ul clasic la plimbare, creând şi video-ul de mai jos. Maşina sună frumos şi nostalgic totodată, or, azi aproape că nu mai există motoare cu 5 cilindri în lume printre autoturisme. Vezi totul mai jos, neapărat cu sunet.
0
3,175
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!