(VIDEO) Maşina electrică zburătoare a celor de la XPeng din China a realizat primul zbor în viaţa reală

27 Octombrie 2022, 10:53
Ilie Toma
Chinezii de la XPeng, prin divizia lor AeroHT, lucrează de ceva ani buni la tot soiul de prototipuri de taxiuri zburătoare şi chiar adevărate maşini zburătoare, care ar putea merge şi pe carosabil pe propriile roţi, dar şi-ar putea lua şi zborul la dorinţă. Ei bine, acum cei de la XPheng au realizat primul zbor de viaţă reală cu maşina lor zburătoare.
Aceasta arată efectiv ca o dronă la scară largă, cu o maşină lipită dedesubt, dar braţele cu elice sunt pliabile şi ar trebui să nu încurce deplasării pe drumurile publice, lângă alte automobile. Într-un asemenea regim de condus ea se conduce ca orice altă maşină, prin volan, pedale şi toate celelalte comenzi obişnuite.
În regim de zbor, maşina se pilotează printr-un levier poziţionat pe tunelul central, care-i dirijează mişcările înainte şi înapoi, virările, ascendenţa şi descendenţa, dar şi menţinerea pe poziţie fixă. Totuşi, zborurile de joasă altitudine, de care e capabilă maşină, sunt reglementate de autorităţile aeronautice în cele mai multe ţări ale lumii, aşa că înainte de decolare va trebui să existe o comunicare cu un turn de control şi o solicitare a permisiunii, cel puţin în condiţiile legale actuale.
Atât în regim de condus terestru, cât şi zbor aerian, maşina zburătoare e propulsată pur electric, fiind alimentată din acelaşi set de baterii, a cărui capacitate nu e anunţată deocamdată. În aer maşina e menţinută de 8 elice mari, realizate din fibră de carbon, ca şi braţele acestora, de altfel, pentru a reduce greutatea. Totuşi, maşina zburătoare a fost pusă pe cântar înainte de zbor şi a indicat 1.936 kg.
Aşadar, primul zbor de test a avut loc cu succes, dar încă mai rămân multe caracteristici nespuse, de la autonomia în regim de condus până la cea în regim de zbor, de la puterea electromotoarelor până la elemente de siguranţă prevăzute pentru o asemenea exploatare inedită.
Vezi primul zbor al maşinii din China în video-ul de mai jos.
0
3,184
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!