(VIDEO) Un tren şi un camion sunt comparate la viteza de livrare şi la consum, într-un duel din Marea Britanie

17 Octombrie 2022, 20:01
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, după alte câteva săptămâni de discuţii şi analize de informaţii împreună cu Calea Ferată din Moldova, publicam un articol în care am comparat cât consumă un tren din Moldova pe 3 rute reale, dar şi cât consumă un camion. Calculasem totul în funcţie de relieful Moldovei, transformasem cifrele de consum ale trenului şi dedusesem consumul ambelor tipuri de transporturi în litri consumaţi pentru fiecare tonă la 100 km. Ei bine, obţinusem atunci în rezultat că un tren am consuma de 5-6 ori mai puţin decât un camion per tonă, dar fireşte că şi camioanele au alte avantaje, cum ar fi livrarea din uşă în uşă. Articolul a fost unul cu o rezonanţă formidabilă, cu multe discuţii bine argumentate în comentarii. Ei bine, iată că şi în Marea Britanie cineva a făcut o comparaţie acum cu un tren şi un camion, punând accent primar pe viteza de livrare, iar ca efect secundar şi eficienţa de consum per tonă.
Ei bine, şi în cazul britanic au concurat un camion Scania modern, dar mai ceva mai compact, dar şi un tren ceva mai puţin puternic decât cel din Moldova, dotat cu un motor diesel în 2 timpi, de 3.250 rpm, care-şi transmite forţa unui generator, care propulsează roţile. Şi încărcarea a fost mai mică decât în cazul locomotivei luate în calcul de noi în Moldova, circa 2000 tone, faţă de 3.200-3.400 tone. Ei bine, cifrele de consum au fost mai mici decât în cazul calculelor noastre din Moldova, dar proporţia a rămas exact aceeaşi — un tren consumă de 5-6 ori mai puţin diesel per tonă transportată decât un camion. Deci, acest experiment britanic validează încă o dată calculele făcute anterior pe meleagurile noastre.
La viteză, însă, camionul a învins, aşa cum era de aşteptat, şi n-a fost o victorie la mustaţă, ci una clară, cu mai bine de o oră diferenţă. Prin urmare, camionul e cu siguranţă mai rapid mai ales la distanţe de câteva sute de kilometri, care sunt făcute în interiorul unui program, dar, când vorbim de scalare economică şi de cantităţi mai mari, e clar că avantajul merge în favoarea transportului feroviar.
Vezi mai jos întregul experiment din Marea Britanie.
0
1,086
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!