(VIDEO) Un youtuber din SUA face calcule inginereşti avansate pentru camionul electric Tesla Semi

17 Octombrie 2022, 12:17
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele electrice sunt încă o sursă de controverse, mai ales din cauza bateriilor grele şi a limitărilor de greutate totală pe care le are un camion, ceea ce înseamnă că greutatea bateriei scade din cea a mărfurilor pe care acestea le pot transporta. Iar dacă se mai adaugă autonomia încă relativ mică şi timpii mari de încărcare, discuţiile devin şi mai intense. Şi totuşi, toţi producătorii mari de camioane lansează modele electrice, iar acum pe piaţă ajunge şi Tesla Semi, camionul care pretinde o autonomie şi mai mare, dar şi o putere copleşitoare, tipică Tesla. Un youtuber cu studii inginereşti din SUA a făcut şi nişte calcule avansate pentru Tesla Semi, pentru a afla cât de justificat şi raţional e acesta.
În primul rând, calculele pentru Tesla sunt curioase pentru că acest camion a fost anunţat acum 5 ani, iar până a ajuns el pe piaţă, cam toţi ceilalţi au şi lansat modele proprii. În al doilea rând, pentru că tehnologia sa pretinde a depăşi parametrii concurenţilor cam la toate aspectele, de la autonomie până la performanţe.
Prima problemă e că Tesla nu anunţă nici capacitatea, nici greutatea bateriei, în timp ce în SUA masa totală a unui asemenea camion cu remorcă e limitată la 80.000 lbs, echivalentul a 36 tone, cu o tonă în plus pentru camioanele electrice. Tesla anunţă 500 mile de autonomie, adică 800 km, şi un consum de 0,5 mile per kWh, adică 800 metri parcurşi pentru un kWh consumat. Un calcul simplu arată că bateria ar trebui să aibă circa 1.000 kWh capacitate netă, deci 1 MWh!
Bateriile Tesla au o densitate energetică de circa 0,275 kWh/kg, ceea ce înseamnă peste 3,6 tone revenind doar greutăţii celulelor bateriilor, la care se adaugă greutatea structurii în care acestea sunt încapsulate, şi a sistemelor auxiliare de răcire, deci putem spune cu siguranţă că e vorba de peste 4 tone, iar o estimare mai realistă ar fi de 4,5-5.0 tone.
Un camion diesel de talie comparabilă din SUA cântăreşte circa 7,7 tone la gol, iar circa 2 tone pot fi atribuite motorului, cutiei şi componentelor auxiliare ce ţin de motorul cu ardere internă. Aşadar, din cele 2 tone economisite prin lipsa motorului, sistemul de propulsie electrică şi bateriile ar ocupa cam 4,5-5,0 tone. Deci, un asemenea camion electric ar fi cu 2,5-3,0 tone mai greu, iar 1,0 tone din această greutate extra e permisă. Respectiv, sarcina utilă ar avea de suferit cu doar 1,5-2,0 tone.
În video-ul de mai jos youtuber-ul analizează şi cifrele de aerodinamică, consum, autonomie declarată, eficienţă energetică. Acesta concluzionează că, deplin încărcat, doar în condiţii ideale de lipsă de vânt şi lipsă de urcuşuri camionul ar avea autonomia declarată, însă dacă intervin factori mai realişti, autonomia scade în jumătate, până la 250 mile. În schimb dacă greutatea nu e maximă, se poate câştiga înapoi autonomie. Iar puterea calculată rezultă într-un camion cu circa 1.000 CP. De asemenea, calculele indică la necesitatea unei puteri de încărcare de peste 1 MW putere!
Şi, în fine, youtuber-ul calculează şi costul per kilometri de exploatare într-o companie, iar toate aceste calcule par să justifice neaşteptat de mult existenţa unui asemenea camion electric. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,487
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!