Cel mai mare parc de turbine eoliene plutitoare din lume a început a opera în apele Norvegiei, dar energia nu va ajunge pe ţărm

15 Noiembrie 2022, 11:53
Ilie Toma
În ultimii ani, tehnologia turbinelor eoliene a făcut un progres major în capacitatea uriaşă de generare la care au ajuns cele mai performante modele, dar şi la variaţiile inovative de design, care permit deja nu doar fixarea turbinelor de fundul mării, ci şi existenţa unor turbinele pe platforme plutitoare. Ieri în Norvegia a început a opera cel mai mare parc de asemenea turbine plutitoare din lume, dar există o nuanţă importantă — energia acestuia nu va ajunge pe ţărm.
Turbinele plutitoare au un avantaj imens faţă de cele fixate, prin faptul că pot fi montate practic oriunde în mări şi oceane, fără necesitatea de a avea o adâncime relativ redusă a apei. Limitările care mai există sunt date mai mult de lungimea cablurilor necesare pentru a transfera energia generată pe ţărm. Parcul eolian din Norvegia, despre care vorbim azi, poartă numele de Hywind Tamper şi e localizat la 140 km de ţărmul Norvegiei, unde apa atinge între 260 şi 300 metri.
Parcul eolian include 11 turbine plutitoare a câte 8,6 MW fiecare, ceea ce-i aduce puterea totală la 94,6 MW. Proiectul de achiziţie a turbinelor şi instalare a lor în mare, cu întregul sistem aferent a costat 400 milioane de euro, dar, aşa cum spuneam, electricitatea generată aici nu va ajunge pe ţărm.
Ea va fi folosită pentru platformele Snorre şi Gullfaks de extracţie a petrolului şi gazului, situate în apropiere. Norvegia e unul din cei mai importanţi producători de gaz şi petrol din lume, iar în această regiune maritimă au loc extrageri importante. Aceste platforme au nevoie de electricitate pentru a opera mecanismele de forare şi procesare, iar până acum platformele aveau centrale de producţie proprie a electricităţii pe baza gazului natural extras.
Odată cu pornirea în funcţiune a parcului eolian alăturat, 35% din electricitatea necesară va fi asigurată de turbinele eoliene, ceea ce va însemna arderea a mai puţin gaz natural în regiune pentru producerea electricităţii. De fapt, cele 35% de energie eoliană vor reduce emisiile de CO2 a centralelor maritime din regiune cu 200.000 de tone anual, echivalentul a 100.000 de automobile! Şi, după ce noul parc de turbine eoliene îşi va confirma cifrele promise în viaţa reală, vor urma şi alte noi proiecte de acest gen în apele de lângă Norvegia.
Foto: Platforma Snorre A, una din cele care va fi alimentată cu electricitate de la noile turbine eoliene plutitoare
0
4,735
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!