Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

E oficial, Nokian va construi o fabrică de anvelope în România, la Oradea, pentru a o înlocui pe cea închisă în Rusia

1 Noiembrie 2022 - 16:11
Ilie Toma
După invazia Rusiei în Ucraina, producătorul finlandez de anvelope Nokian a avut de luat una din cele mai grele decizii, sistând iniţial producţia la fabrica sa din Rusia, apoi, în iunie, anunţând închiderea uzinei, concedierea angajaţilor şi ieşirea totală de pe această piaţă. Decizia a fost una deosebit de grea, pentru că fabrica din Rusia ajunsese să producă 80% din anvelopele pentru autoturisme Nokian la nivel global! Şi, în ciuda acestei cote uriaşe, finlandezii au ales să o închidă. Iar astăzi Nokian a anunţat că va construit o fabrică de anvelope în România, pentru a o înlocui pe cea din Rusia.
Noua fabrică din România va fi localizată în Oradea, iar capacitatea sa iniţială de producţie va fi de 6 milioane de anvelope anual, iar această capacitate va putea fi crescută ulterior. Pentru comparaţie, fabrica anterioară din Rusia avea o capacitate de 16 milioane de anvelope. Fabrica din Oradea va dispune şi de un centru de distribuţie logistică, iar întreaga investiţie anunţată de Nokian este estimată la 650 milioane de euro.
Construcţia fabricii va demara la începutului anului 2023, iar primele anvelope vor fi produse în România în a doua jumătate a anului 2024. Către anul 2025 fabrica ar trebui să ajungă la capacitatea sa estimată, având şi 500 de angajaţi.
Nokian a anunţat că fabrica din România se va concentra pe anvelopele de autoturisme cu diametru mai mare, dar şi din cele destinate SUV-urilor, producţia din România urmând a fi livrată în principal pe piaţa Europei centrale.
De asemenea, Nokian anunţă că întreaga fabrică va fi alimentată 100% cu energie regenerabilă, produsă în apropiere de locaţia din Oradea, prin urmare fabrica din România va deveni prima din industria anvelopelor, cu o amprentă de zero CO2.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter