O taxă de stat de 8000 lei la vâzarea fiecărei maşini ar putea fi percepută în Moldova de la cei care vând mai multe maşini pe an fără un statut de întreprinzător

16 Noiembrie 2022, 09:23
Redacţia PiataAuto.md
Politica bugetar-fiscală pentru anul 2023, propusă de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, conţine o prevedere care vine să taxeze persoanele fizice care vând şi cumpără un număr mare de automobile, fără a avea un statut oficial de întreprinzător.
Astfel, documentul de la Ministerul de Finanţe prevede modificarea legii taxei de stat nr. 1216/1992, prin care articolul 3 va fi completat cu un punct adiţional, ce prevede că persoanele fizice fără activitate de întreprinzător vor achita o taxă de stat de 8.000 lei la înregistrarea unui contract de înstrăinare a unui automobil, începând cu a 4-a tranzacţie în decursul unui an calendaristic. De obicei, asemenea contracte se înregistrează direct la birourile de înmatriculare.
Asta înseamnă că persoanele fizice care vând şi cumpără maşini fără un statut de întreprinzător vor achita la stat câte 8.000 lei (echivalent a circa 400 euro) pentru fiecare maşină vândută, indiferent de valoarea maşinii, indicate în contract. Din câte se pare, e o metodă de a-i impune ce vânzătorii neoficiali să contribuie la buget, or, aceştia îşi pot înregistra un statut de întreprinzător, cum ar fi întreprindere individuală sau SRL, şi atunci vor achita impozite standard pentru activitatea lor.
Pentru ca această măsură, propusă acum de Ministerul Finanţelor, să devină normă legislativă de la 1 ianuarie 2023, ea trebuie să fie votată de parlament.
2
4,611
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!