Parisul ia în considerare interzicerea trotinetelor electrice, deşi acestea au 1 milion de utilizatori în capitala franceză

25 Noiembrie 2022, 12:02
Redacţia PiataAuto.md
O nouă veste surprinzătoare despre mobilitatea în capitala franceză vine acum, după ce anul trecut Parisul a impus limita de 30 km/h pentru maşini pe întreg oraşul, cu excepţia câtorva artere. Acum avalanşa de trotinete electrice dă bătăi de cap locuitorilor, iar autorităţile anunţă că acestea ar putea fi interzise, pentru că au aglomerat străzile şi trotuarele, sperie pietonii şi nu sunt atât de verzi, de fapt, având o durată de viaţă foarte scurtă.
În prezent, în Paris există peste 15.000 de trotinete electrice oferite în chirie, iar numărul utilizatorilor activi e de peste 1 milion, distribuiţi în 3 reţele mari, care operează în capitala franceză. Toate cele 3 companii ar fi trebuit să-şi înnoiască licenţele în februarie 2023, iar acum autorităţile spun că reînnoirea ar putea să nu mai aibă loc, din motivele riscurilor pe care aceste trotinete le aduc siguranţei oraşului. Consiliului primăriei a discutat recent această problemă , iar primarul Parisului, Anne Hidalgo, va anunţa decizia finală în următoarele săptămâni. Interdicţia ar putea să nu afecteze deocamdată proprietarii individuali de trotinete electrice, dar şi pentru ei ar putea fi impuse mai multe restricţii.
Doar în primele 8 luni ale acestui an în Paris au fost înregistrate 337 accidente cu trotinete electrice, în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut unul din accidente a fost mortal în Paris, iar în acest an în Lyon s-a produs un accident cu doi adolescenţi decedaţi pe trotinete electrice, fapt care a făcut Lyonul să interzică trotinetele electrice pentru minori.
Operatorii de trotinete din Paris spun că au propus autorităţilor o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea siguranţei şi speră că acestea vor fi acceptate, iar licenţele prelungite. Consilierii municipali din Paris, însă, indică multe alte probleme cu acestea, printre care şi faptul că sunt lăsate la nimereală, adeseori pe jos, oamenii fiind nevoiţi să le păşească şi să se ferească de ele. O mulţime de trotinete ajung să fie aruncate în râul Senna, de unde sunt pescuite cu regularitate o dată în lună de către companiile operatoare.
Iar durata de viaţă de facto a acestor trotinete din chirie abia ajunge să depăşească 1 an de multe ori, rata de înlocuire a lor fiind de circa 6-10% lunar. Deci fiecare a 10-15 trotinetă e pensionată pe parcursul unei luni, fie din cauza tratamentului incorect, fie din cauza furturilor sau defecţiunilor, iar astfel transportul care trebuia să fie verde şi ecologic a ajuns o problemă pentru ecologie, tocmai din cauza acestei durate scurte de viaţă. În cazul trotinetelor deţinute în privat şi păstrate mai cu grijă, acest indicator e mult mai bun, oamenii având grijă de ele pe perioade mult mai îndelungate.
0
1,729
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!