Pista controversată pentru biciclete şi trotinete, amenajată anul trecut pe bulevardul Dacia din Chişinău, este acum demontată

29 Noiembrie 2022, 10:10
Redacţia PiataAuto.md
În luna decembrie a anului trecut, bulevardul Dacia din Chişinău s-a pricopsit cu una din cele mai controversate schimbări din acea perioadă, recunoscută drept imperfectă până şi de creatorii săi. Pe fâşiile adiacente de circulaţie de pe bulevard s-au montat separatoare de câteva feluri, iar jumătate de drum a fost alocat unei piste de biciclete şi trotinete, mult prea late, fără continuitate între intersecţii, fapt care a exclus orice şanse de staţionări ale vehiculelor de acolo. Dar, nişte fonduri ale unei organizaţii necomerciale au fost cheltuite, undeva s-a bifat un proiect, şi pe nimeni n-a mai interesant foarte mult utilitatea practică.
Foto: Amenajarea pistei de biciclete plin aplicare de marca şi montare de separatoare orizontale, apoi şi verticale, decembrie 2021

În anul care a urmat s-a demonstrat ineficienţa acelei benzi. Rar cine se încumeta să meargă pe acolo dintre biciclişti şi conducători de trotinete. Iarna utilajele primăriei nu putea curăţa pista din cauza barierelor, iar vara nu o putea mătura. În rezultat, întreaga pistă devenise o oază de murdărie şi praf, pe care nimeni nu şi-ar fi dorit să circule.
Acum, odată cu reparaţiile majore care se fac pe bulevardul Dacia, toată pista pentru care s-au cheltuit bani anul trecut şi s-a făcut un proiect bifat frumos în prezentări, este demontată. Pentru totdeauna. E logic să fie totul demonstrat, pentru că trebuie turnat un strat nou de asfalt. Şi paradoxul e că despre planurile de reabilitatea a bulevardului Dacia se ştia şi anul trecut. Deci, era logic să nu se permită amenajarea acelei piste, pentru că durata ei de viaţă ar fi prea scurtă, iar banii cheltuiţi în zadar. Acum, însă, pista a dispărut, la vreo 11 luni şi jumătate după inaugurare. E o lucrare din aceeaşi categorie în care întâi se toarnă asfalt nou complet, iar după asta vine tractorul să-l taie şi să schimbe o ţeavă dedesubt.
Şi bulevardul ar avea nevoie de o asemenea pistă, însă de dimensiunea corectă, proiectată corectă din start, unde ea să poată fi curăţată, să rămână parte frumoasă a bulevardului şi să ofere siguranţă în circulaţie atât bicicliştilor, cât şi celor ce conduc vehicule motorizate.
0
1,749
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!