Pompierii din SUA anunţă că o Tesla care a luat foc pe o autostradă a necesitat peste 45 de tone de apă pentru a fi stinsă

21 Noiembrie 2022, 10:59
Redacţia PiataAuto.md
Detaşamentul de pompieri voluntari Morris Township din SUA a intervenit acum o săptămână la un incendiu raportat pe autostrada I-80 din Pennsylvania, unde o Tesla Model S luase foc. Din fericire, cei de la bord n-au fost răniţi, pentru că au ieşit repede din maşină şi au chemat pompierii, dar maşina a ars complet, până la structura sa inferioară şi scheletul scaunelor.
Tesla Model S era nouă, fiind livrată cu doar o săptămână înainte de incident. Focul a izbucnit, însă, din cauza unei bucăţi metalice aflate pe drum, pe care maşina a lovit-o cu partea sa inferioară. La scurt timp după acea lovitură, în habitaclu a pătruns miros de fum, iar cei de la bord au oprit şi ieşit imediat din maşină.
Deşi au ajuns repede la locul incendiului, primele două camioane de pompieri care au venit la faţa locului au epuizat rapid rezerva lor de apă, de peste 15.000 litri, aşa că au fost chemate alte echipaje de la detaşamente de pompieri mai îndepărtate. În total, s-au folosit 12.000 galoane de apă, echivalentul a peste 45.400 litri, pentru a stinge incendiul la maşina electrică. În comunicatul lor, pompierii anunţă că această cantitate de apă e semnificativ mai mare decât cea necesară stingerii unei maşini convenţionale, unde se folosesc de obicei circa 500 galoane de apă, adică circa 1.900 litri. Respectiv, în cazul Teslei s-a folosit o cantitate de apă de 24 ori mai mare.
Aceste cifre nu sunt proprii doar pentru Tesla, ci pot fi aplicabile la multe alte maşini electrice cu baterii litiu-ion, în funcţie de mărimea bateriei lor. În momentul incendiului, bateriile litiu-ion pot intra în reacţie termică în lanţ, care face stingerea foarte dificilă. Trebuie să spunem că în acest caz nu a fost vorba de vreo defecţiune a maşinii, iar ultimele statistici ale pompierilor din SUA arată că, deşi stingerea maşinilor electrice e mult mai dificilă, raportul numărului de incendii izbucnite faţă de maşinile electrice aflate în circulaţie a început a fi mai jos decât în cazul maşinilor cu ardere internă.
0
11,490
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!