România şi Republica Moldova vor avea 9 poduri noi construite şi reabilitate peste râul Prut şi o conexiune de autostradă până în 2026

23 Noiembrie 2022, 10:20
Redacţia PiataAuto.md
Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) din Moldova anunţă câteva decizii strategice importante adoptate împreună cu autorităţile din România, în cadrul unei şedinţe comune ce a avut loc la Bucureşti. Astfel, cele mai importante decizii vizează reabilitatea unor poduri actuale peste râul Prut, dar şi construcţia câtorva poduri noi, astfel încât până în 2026, între România şi Moldova, să existe 9 poduri într-o stare nouă sau reabilitată complet, dar şi o conexiune de autostradă.
Despre paradoxul a cât de puţine poduri şi puncte de trecere a frontierei între Republica Moldova şi România, în comparaţie cu numărul punctelor cu Ucraina, scriam încă acum un an, într-un articol dedicat. Ulterior, în vară, autorităţile au anunţat iniţierea lucrărilor pentru un punct nou de frontieră, la Leova-Bumbăta, cu construcţia rapidă a drumurilor de conexiune spre Prut, însă traversarea râului urma să fie asigurată de un pod cu pontoane, temporar.
Foto: Lucrările la drumul de conexiune pentru noul punct de frontieră Leova-Bumbăta, august 2022

Acum, printre deciziile anunţate de autorităţile din Moldova şi România, e prevăzută şi construcţia unui pod nou la Leova-Bumbăta, dar şi alte două poduri noi la Costeşti-Stânca şi Leca-Fălciu. Un. nou pod, construit la Leca-Fălciu ar însemna un nou punct de trecere a frontierei lângă oraşul Cantemir din Republica Moldova, care ar avea o conexiune aproape directă cu oraşul Bârlad din România, pe un traseu de o distanţă de circa 60 km.
Se planifică, de asemenea, reabilitatea podului de la Giurgiuleşti-Galaţi, dar şi construirea unor poduri despre care se discuta şi anterior, la Leuşeni-Albiţa, Cahul-Oancea, Ungheni din Moldova cu Ungheni din România, precum şi localităţile Sculeni din Moldova şi România. Podul de la Ungheni ar urma să fie pare a autostrăzii A8 — Târgu-Mureş — Iaşi — Ungheni, constituind şi punctul de conexiune a Republicii Moldova la reţeaua de autostrăzi europene.
2
2,053
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!