Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Unul din cele mai neştiute modele Bentley din ultimii 25 de ani, un Continental R Le Mans Series, scos la vânzare în Elveţia

30 Noiembrie 2022 - 21:21
Redacţia PiataAuto.md
La sfârşitul anilor 1900, către începutul anilor 2000, Bentley încă-şi mai axa producţia pe platformele sale clasice, folosind şi renumitul motor V8 de 6,75 litri, pe care-l folosise împreună cu Rolls-Royce decenii la rând. Era un motor cu inginerie de decenii, fiind lansat încă în 1959, dar pentru că era genial, a fost perfecţionat continuu şi a ajuns să poată livra o putere impresionantă şi-n mileniul III, pe maşina despre care vorbim azi, Bentley Continental R Le Mans Series.
În anul 2001, Bentley a decis să revină în renumita cursă de 24 de ore de la Le Mans, după 70 de ani de absenţă. Cândva, în anii 20, Bentley domina cursele de anduranţă ale planetei. Dar marca britanică a lipsit timp de 70 de ani din ele. Iar în 2001, cu bolidul EXP Speed 8, şi-a făcut din nou apariţia pe circuitul Sarthe din Franţa.
Foto: Bolidul Bentley de la cursa Le Mans din 2001

Şi a făcut-o cu succes, obţinând locul 3 din prima încercare. Doi ani mai târziu Bentley avea să ia şi marea victorie la Le Mans, dar, în 2001, inspiraţi de revenirea cu succes la Le Mans, cei de la Bentley au creat o ediţie specială a coupe-ului Bentley Continental R, numită Le Mans Series.
Această ediţie avea o versiune turboaspirată a motorului V8 de 6,75 litri, care dezvolta 426 CP. Sistemul de eşapament era modificat, să fie mai zgomotos, iar suspensia era uşor mai rigidă. Frânele erau accentuate în culoare roşie, iar întreaga maşină era vopsită în culoare verde clasică pentru maşinile de cursă britanice, British Racing Green.
La interior se putea opta pentru diverse combinaţii de culori, dar neapărat era şi verde pe undeva, în funcţie de ce alegea cumpărătorul. Lemnul lucrat manual avea inscripţionat pe el, sub lacul superior, numele ediţiei speciale, pentru a nu putea fi şters sau ros niciodată.
Maşinile erau dotate cu vârf şi îndesat, şi se spune că nu au existat două maşini identice din toată seria Le Mans, produsă din 2001 până în 2003. Poate suna bizar, dar vorbim de Bentley, un producător care-şi fabrica pe atunci maşinile manual, în număr mic, iar ediţia Continental R Le Mans Series s-a produs în numai 34 de exemplare!
Deci, doar 34 de asemenea maşini produse în 3 ani! Cu greu ne-am putea imagina o maşină mai rară şi mai exclusivistă de atât. Tocmai de asta, aşa cum spuneam la început, e şi unul din cele mai neştiute modele Bentley din câte au existat vreodată în producţie!
Maşina despre care vorbim azi e scoasă la vânzare în Elveţia şi, de fapt, va fi vândută la o licitaţie, care va avea loc la 29 decembrie. E fabricată în 2001 şi are doar 26.900 km kilometri parcurşi în cei 21 de ani de istorie a sa. Iar istoria, fireşte, e una complet documentată la o asemenea maşină specială, din Elveţia.
Prin urmare, e clar că se va vinde scump, foarte scump. E greu până şi de intuit preţul, dar în martie 2020 în SUA o asemenea ediţie a fost vândută cu 156.800 dolari SUA. Ținând cont de contextul lunii martie 2020, azi preţul ar putea trece cu uşurinţă de 250.000 dolari şi mai mult.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter