Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Aceasta e Pangeos Terayacht, o navă în formă de broască ţestoasă, cu rol de oraş plutitor cu 60 mii oameni la bord, concepută în Italia

24 Noiembrie 2022 - 13:57
Redacţia PiataAuto.md
Navele de croazieră şi iahturile mari nu sunt o noutate în lumea noastră, însă în ultimul timp a apărut o nouă formă de ambarcaţiuni mari, create nu atât pentru a călători rapid cu ele, spre destinaţii exotice, cât pentru însăşi traiul la bordul lor. Unele din ele iau forma unor case mari plutitoare, iar acum casa de design Lazzarini din Italia a prezentat proiectul unui adevărat oraş plutitor în formă de broască ţestoasă, cu 60.000 oameni la bord, numit Pangeos Terayacht.
Numele de Pangeos vine de la supercontinentul preistoric Pangeea, care s-a despărţit ulterior în continentele actuale. Italienii vor astfel sugereze masivitatea oraşului lor plutitor, care are 550 metri lungime şi 610 metri lăţime. Dacă ajunge a fi produs vreodată, aceste dimensiuni îi vor asigura titlul de cea mai mare ambarcaţiune maritimă de pe mapamond.
Pangeos Terayach e conceput pentru a fi un adevărat oraş pe ape, având hotele, mall-uri, parcuri, heliporturi şi chiar porturi maritime încorporate în interiorul perimetrului său pentru iahturile mai mici. Există şi canale acvatice interioare, cu poduri pietonale retractabile, care vor lăsa impresii similare cu Veneţia celor ce vor face promenade pe malul lor.
Aşadar, întregul mega-iaht are o formă de broască ţestoasă, fiind mai mult lat decât lung, şi având patru braţe laterale. Pe braţele din faţă vor fi localizate vile private, câte 19 la număr. Iar pe perimetru vor exista şi câte 69 de apartamente private.
Pe cele din spate — una va dispune de un heliport mai mare, iar alta va avea terenuri sportive pe ea.
Puntea de comandă va fi pe mijloc, pe structura ce aminteşte de capul broaştei ţestoase.
Pe zona circulară de perimetru, pe partea superioară a corpului principal al navei, vor fi amplasate panouri solare, care vor asigura o parte din energia necesară de la bord.
Carena propriu-zisă a navei va fi localizată sub zona centrală a navei, fiind prevăzute etaje pentru motoare, generatoare şi alte spaţii tehnice.
Nu se menţionează nimic despre motoare şi sistem de propulsie, însă designerii italieni spun că viteza de deplasare va fi de 5 noduri, ceea ce echivalează cu 9,3 km/h! Pe de o parte, forma de broască ţestoasă nu e deloc hidrodinamică şi cu cât viteza ar fi mai mare, cu atât propulsia ar deveni mai ineficientă. Dar viteza mică derivă şi din scopul acestei nave.
Sigur, ea poate fi şi o destinaţie turistică temporară pentru mulţi oameni avuţi. Însă adevărata motivaţie din spatele caselor plutitoare despre care vorbeam la început, şi foarte probabil şi pentru eventuala construcţie a acestui oraş plutitor vine din legile apelor internaţionale şi a multor state, care pot permite celor ce-şi oficializează reşedinţa la bordul unei asemenea ape, în afara teritoriului oricărei ţări, să nu plătească taxe în ţara de origine. Deja există asemenea precedente, iar despre un caz cu o casă plutitoare din Miami şi judecata cu autorităţile de acolo scriam mai multe luni în urmă.
Prin urmare şi dacă Pangeos ar ajunge să fie construită, cei 60 mii locuitori pe care-i poate adăposti ar putea să pretindă la considerarea drept cetăţeni ai lumii, în apele internaţionale, care vizitează doar din când în când diverse ţărmuri cu iahturile proprii, în timp ce vila privată de pe broasca ţestoasă plutitoare le e locul pe care-l numesc acasă.
La această etapă, însă, şansele ca acest oraş plutitor în formă de broască ţestoasă să ajungă a fi construit par destul de mici, pentru că designerii italieni au estimat un cost de producţie a lui de 8 miliarde de dolari, pentru ea fiind necesară şi amenajarea unui şantier naval special, iar construcţia ar dura minim 8 ani.
Vezi mai jos şi un video publicat de italienii de la Lazzarini design cu acest oraş plutitor.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter