Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Aceasta e noua ambulanţă blindată militară, cu tracţiune 6x6, din Germania

27 Noiembrie 2022 - 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Germanii au realizat de curând o actualizare amplă a modelului lor de ambulanţă militară, creată pe baza unui transportor blindat şi au dezvălui tun prim video cu aceasta, dar şi cu dotările medicale ei de la interior. Subiectul e curios din perspectiva modernizării, dar şi a ingineriei ce stă la baza ambulanţei, or ea îşi are originea încă în anul 1979, fiind iniţial dezvoltată de Mercedes.
Situaţia de securitate din Europa din anul 2022, în special războiul din Ucraina şi felul în care este el purtat, a scos la iveală o problemă importantă în tacticile şi presupunerile anterioare, şi anume necesitatea de mult mai multe ambulanţe blindate pe câmpul de luptă. Anterior, NATO se antrena în principal pentru evacuarea răniţilor cu elicoptere militare, presupunându-se cumva că inamicul nu ar putea contracara prea mult acele elicoptere specializate, iar evacuarea răniţilor pe calea aerului e mai rapidă şi dă şanse mai mari de supravieţuire. Totuşi, războiul din Ucraina a demonstrat că pot exista condiţii în care partea care se apără să fie adeseori în imposibilitatea de a efectua zboruri cu elicopterul pe calea aerului, din cauza numărului mari de rachete şi avioane ale părţii inamice. Prin urmare, evacuarea pe calea aerului a devenit mult mai periculoasă şi adeseori imposibilă, iar astfel adevăratele salvatoare de vieţi au devenit ambulanţele blindate. Fireşte, asemenea ambulanţe există de demult, doar că rolul lor era adeseori mai limitat şi mai auxiliar pentru armatele moderne, iar acest rol a crescut brusc în acest an, după observaţiile a aceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina.
Astfel, germanii de la Rheinmetall MAN, sau RMMV, au făcut o nouă actualizare şi lansare în producţie a ambulanţei lor blindate. O actualizare importantă fusese anunţată şi în toamna anului 2021, dar acum, în versiunea 2022, acelaşi motor a obţinut ceva mai multă putere pentru a fi mai rapid, blindajul a fost perfecţionat, iar compartimentul dedicat medicilor şi pacienţilor are un acoperiş mai înalt şi e dotat cu o gamă mai mare de aparataje medicale, care să poată permite medicilor să intervină într-o variaţie mai mare de răniri, inclusiv intubare, reanimare şi plasare în regim de terapie intensivă. Iar pentru medici au apărut scaune mai ergonomice, care să permită o mai bună rezistenţă a acestora în timpul deplasării vehiculului prin teren accidentat.
Cu alte cuvinte, noua ambulanţă militară din Germania are blindaj mai bun, e mai rapidă şi mai ales are dotări medicale la bord, mai multe şi mai variate, pentru a putea trata un spectru mai larg de situaţi critice, şi a o face inclusiv în mişcare pe terenuri foarte denivelate.
Aşa cum spuneam, ingineria ce stă la baza acestei ambulanţe vine din anul 1979, acelaşi an în care a apărut şi Mercedes G-Class. La baza ei stă transportorul blindat Fuchs, dezvoltat cândva de Daimler, care avea pe atunci, şi are şi azi, punţi de Mercedes, dezvoltate pe atunci tot în Austria, unde fusese dezvoltat şi G-Class. Iniţial motorul era un V8 de pe camioanele Mercedes, iar ulterior odată cu schimbarea generaţiilor Fuchs din 1 în Fuchs 2, producţia acestuia a fost preluată de către cei de la RMMV, iar acum motorul e un V6 mai puternic, de peste 430 CP, de la MTU. Platforma propriu-zisă, însă, a rămas aceeaşi din 1979, pentru că e extraordinar de durabilă şi capabilă, şi a fost în permanenţă modernizată. Iar în cazul acestor vehicule, nu e la fel de important să se spună în permanenţă că e un model nou, ci e mai importantă performanţa reală în teren, în situaţii critice. Iar aici, când vorbim de un transportor blindat cu inginerie din 1979, care tocmai a primit o versiune nouă de ambulanţă militară, nu putem să nu ne amintim şi de transportoarele blindate româneşti de cândva, despre care am scris într-un alt articol separat ceva timp în urmă. Cu siguranţă şi România şi-ar fi putut păstra şi perfecţiona vehiculele din industria sa, sau eventual reproiecta altele noi mai moderne.
Foto: Transportorul blindar Fuchs 2

În fine, vezi în video-ul de mai jos cum arată noua ambulanţă blindată militară din Germania.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter