(VIDEO) Acesta e multaşteptatul Porsche 911 Dakar, maşina produsă pentru că mai există ingineri şi designeri curajoşi

17 Noiembrie 2022, 13:01
Ilie Toma
În niciun plan de business al unei companii auto moderne, maşina asta n-ar suna ca o idee profitabilă. În nicio întâlnire a consiliului de directori, maşina asta n-ar primi aprobare pentru banii cheltuiţi pe crearea ei. În nicio contabilitate auto din lume, cifrele acestei maşini n-ar ieşi nici măcar pe zero. Şi în niciun departament de marketing de la vreo companie auto din lume nimeni n-ar putea decât ghici dacă ea va acea succes în vânzări sau nu. Şi tocmai de asta acest Porsche 911 Dakar e atât de genial!
E un model care tocmai a fost lansat la Los Angeles, în SUA, şi care vine să evoce prima victorie a Porsche de la raliul Dakar, din 1984, dar ştim cu toţii că Porsche cochetează cu ideea de a reveni cu un 911 la Dakar şi-n zilele noastre. Iar maşina asta de azi vine să întruchipeze remarca pe care a spus-o cândva cu mândrie Ferry Porsche: „Porsche 911 e singura maşină care te poate duce de la un Safari din Africa la Le Mans, apoi la teatru, iar apoi pe străzile din New York”. Acum, norocoşii care vor putea prinde un asemenea Porsche 911 Dakar vor putea gusta din această universalitate profetică, condimentată cu performanţă.
Vor fi produse, însă, doar 2.500 de exemplare şi ne aventurăm să intuim că ele vor fi epuizate în primele 24 de ore de la starul comenzilor globale.
Maşina în sine are suspensie pneumatică, ce-şi poate ajusta garda la sol. Poziţia normală e cu 50 mm mai ridicată decât cea a unui 911 normal, iar atunci când e setată în poziţie de offroad, mai poate urca cu alţi 30 mm. Iar atunci, Porsche 911 Dakar poate cuceri provocări de offroad în toată legea. Şi o poate face cu o viteză de până la 170 km/h. Maşina poate merge şi mai repede, bineînţeles, dar atunci suspensia va reveni la înălţime normală.
Noul 911 Dakar va veni echipat din uzină cu anvelope de offroad, cu perete laterale ranforsat şi rezistent la pietre ascuţite. Din cauza acestor anvelope, însă, viteza maximă a fost limitată la 240 km/h.
Motorul de sub capotă e un boxer de 3,0 litri biturbo , care livrează 480 CP şi 570 Nm. Maşina extravagantă rămâne a fi un Porsche 911 şi-n acceleraţii, reuşind să accelereze de la 0 la 100 km/h în numai 3,4 secunde. Motorul e cuplat la o cutie PDK, iar maşina dispune şi de tracţiune integrală, fireşte. Motorul a fost fixat pe elementele de montare de pe 911 GT3, pentru a face faţă salturilor şi forţelor gravitaţionale din escapadele de offroad în viteză.
Maşina cu o combinaţie superbă de culori şi inscripţii pe caroserie, care o apropie la maxim de legenda istorică, iar pe lângă asta, poate avea şi un sistem adiţional de fixare a bagajelor pe acoperiş, care vine şi cu lumini adiţionale de offroad.
Şi pentru că e un Porsche 911, în esenţă, maşina asta a rămas relativ uşoară chiar şi cu toate transformările sale. Ea cântăreşte 1.605 kg, doar cu 10 kg mai mult decât un Porsche 911 Carrera GTS cu cutie PDK, de exemplu!
Maşina asta e una de colecţie înainte de vânzarea primului exemplar! Pentru că nu se încadrează în nicio logică a timpului său. Pentru că e produsă doar datorită faptului că mai există ingineri şi designeri curajoşi. Nu ştim cât va costa una acum, dar peste doar vreo 10 ani preţurile vor fi de milioane. Şi cine va apuca să savureze una ca asta în condus, va înţelege imediat de ce, fie că o va face acum, fie că o va face peste 10 sau 20 de ani.
Vezi mai jos şi un video publicat de Porsche din care se poate vedea spiritul acestui 911 Dakar.
0
2,313
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!