Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e un feribot electric din Danemarca, care nu-şi ia energia din baterii, ci direct din priză

8 Noiembrie 2022 - 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Propulsia electrică devine tot mai prezentă în toate tipurile imaginabile de transport, de la autoturisme şi motociclete, până la camioane, avioane şi chiar nave. Ultimele, însă, sunt foarte sensibile la greutatea pe care trebuie să o aloce bateriilor, tocmai de asta inginerii sunt încă în căutarea de soluţii mai bune. În Danemarca, însă, există un feribot electric, propulsat de motoare electrice, dar acesta nu-şi ia energia din baterii, ci direct din priză, prin cablu.
Feribotul electric asigură conexiunea în fiordul Randers, în zona de strâmtoare Udbyhoj, denumire care a fost atribuită şi feribotului. Pe acolo lăţimea fiordului are mai puţin de 200 metri. Feribotul electric e unul dirijat de cabluri, iar propulsia are loc nu prin mişcarea elicelor sub apă, ci prin acţionarea a două troliuri, care trag feribotul spre un mal sau altul. E curios că feribotul, construit în 2006, a fost proiectat din start cu aceste troliuri, doar că energia pentru ele era produsă de două generatoare diesel.
Abia de curând inginerii din Danemarca s-au gândit că motoarele ar putea fi alimentate cu electricitate direct din reţeaua electrică şi au instalat o bobină imensă cu 350 metri de cablu electric, care îşi deapănă cablul pe măsură ce feribotul să depărtează de unul din maluri, şi îl bobinează înapoi pe măsură ce feribotul revine la acelaşi mal, cablul fiind conectat pe ţărm la reţeaua electrică a ţării. Lungimea mai mare a cablului e necesară pentru situaţia în care o navă mai mare trebuie să traverseze zona, iar cablul trebuie eliberat pentru a se scufunda suficient de mult, încât să lase spaţiu subacvatic de trecere navelor.
În fiecare zi, feribotul face 88 de călătorii, pentru care cheltuie aproximativ 150-200 kWh în 24 ore. Anterior, generatoarele diesel consumau 100 litri pe zi pentru aceeaşi muncă.
Vezi mai jos şi un scurt video cu acest feribot electric cu cablu din Danemarca.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter