Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Caterpillar a dezvăluit primul său camion minier cu propulsie electrică şi baterii

24 Noiembrie 2022 - 15:23
Redacţia PiataAuto.md
Caterpillar e unul din cei mai mari producători de camioane miniere mari, având modele care pot transporta în bena lor peste 230-300 tone. Acum cei de la Caterpillar au dezvăluit şi demonstrat public primul lor camion minier electric cu baterii, numit 793 Electric, care va ajunge în producţia de serie în viitorul apropiat.
Aparent, camioanele miniere mari ar putea adapta mult mai uşor propulsia electrică din două motive esenţiale — pentru că operează pe un teritoriu de suprafaţă mică, fără a merge la distanţe lungi, dar şi pentru că multe dintre ele folosesc deja propulsia electrică a roţilor, doar energia fiind generată prin motoarele mari diesel, cu rol de generatoare. E un principiu ce se foloseşte demult, la multe asemenea camioane din lume, fiind numit în limbaj ingineresc drept transmisie diesel electrică. Doar că cei de la Caterpillar sunt printre puţinii din lume, care continuă să spună că transmisia mecanică e mai potrivită în multe din ipostazele de lucru ale camioanelor mari, aşa că până şi cele mari camioane miniere Caterpillar au versiuni atât diesel-electrice, cât şi diesel cu cutie de viteze mecanică. Şi întrucât motoarele diesel mari sunt prevăzute să lucreze la o plajă restrânsă de turaţii, ele rămân a funcţiona practic la turaţii neschimbate, iar treapta cuplată modifică şi viteza finală fixă cu care înaintează camionul.
Ei bine, Caterpillar a jonglat de multă vreme cu ideea de a produce un camion electric cu baterii, primele idei fiind anunţate încă prin 2008, după care, acum vreo 6 ani au urmat teste în teste, iar vreo doi ani în urmă s-a avansat la idei mai conturate. Acum, în sfârşit, cei de la Caterpillar au dezvăluit noul 793 Electric, un camion minier cu propulsie electrică şi cu energie stocată în baterii, despre care încă se anunţă foarte puţin, deşi Caterpillar confirmă că asemenea camioane vor avea parametrii ajustaţi, iar ulterior vor ajunge şi-n producţie şi livrări către clienţii operatori ai minelor.
Astfel, Caterpillar nu anunţă acum puterea motorului electric, şi nici sarcina utilă sau masa totală. Însă, fiind un camion derivat din seria 793, putem deduce o sarcină cuprinsă între 230 şi 240 tone, dar ea ar putea fi mai mică din cauza bateriilor. De asemenea, viteza de înaintare e una similară cu cele de pe motoarele diesel anterioare, prin urmare şi puterea ar trebui să fie comparabilă, pe la 1.800-1.975 kW, echivalentul a 2.445-2.685 CP.
Cei de la Caterpillar au anunţat că în timpul demonstraţiilor, camionul electric cu baterii a fost încărcat cu sarcina sa maximă şi a atins 60 km/h, cum e prevăzut în fişa tehnică. De asemenea, camionul a fost pus să urce un deal cu o înclinare de 10% la viteza de 12 km/h, pe o distanţă de 1 km, după care a coborât înapoi, regenerând energia cinetică şi stocând-o în baterii. Par nişte exerciţii prea elementare pentru a fi anunţate fără parametri exacţi, cu siguranţă, mai ales că nici capacitatea bateriei nu e anunţată. Iar aici nu putem să nu ne amintim de camionul minier electric cu baterii genial, creat în Elveţia câţiva ani în urmă, care coboară încărcat şi urcă descărcat, generând mai multă electricitate la coborâre decât are nevoie la urcare, ia astfel nu trebuie încărcat niciodată la priză. Uite acolo e o folosire în viaţa reală de ani buni deja, iar elveţienii au luat pur şi simplu un camion Komatsu şi l-au adaptat ei, cum au avut nevoie, fără să aştepte teste şi demonstraţii de la producători mai conservatori.
Foto: Camionul Komatsu din Elveţia

Vezi mai jos şi un video cu noul camion electric al celor de la Caterpillar.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter