(VIDEO) Cum arată camioanele Tatra pregătite pentru Dakar 2023 şi ce substrat tehnic au

29 Noiembrie 2022, 18:05
Redacţia PiataAuto.md
În lipsa celor de la Kamaz la ediţia din ianuarie 2023 de la Dakar, ceilalţi producători de camioane şi-au dinamizat eforturile pentru a se pregăti şi mai serios, întrucât concurenţa va fi una mult mai palpitantă între ei. Cei de la Tatra, care participă la Dakar prin echipa Buggyra Racing, tocmai au dezvăluit camioanele lor, pregătite pentru ediţia din 2023.
Fabrica cehă Tatra participă la Dakar prin echipa Tatra Buggyra Racing din 2014 încoace, doar că de obicei o făcea cu un singur camion. Camioanele Tatra, însă, au istorie de participare mult mai mare, cu peste 30 de participări la Dakar, obţinând şi 6 victorii, ultima în 2001. Acum, întrucât mizele din clasa camioanelor au crescut brusc, cei de la Tatra vor pune două camioane Tatra Phoenix în raliu, care au fost dezvăluite public în Praga, iar pe lângă ele, în categoria clasicelor va participa şi o replică a unui camion clasic! Deci, ediţia din 2023 va avea în total 3 camioane Tatra participante!
Cele două camioane Tatra Phoenix au un şasiu ce se bazează pe modelul de camion civil Phoenix, dar, fireşte, acesta a beneficiat de ranforsări tipice de cursă. Suspensia este şi ea ranforsată, dar păstrează acelaşi concept legendar de semi-punţi articulate, cu tub central de tracţiune.
Motorul e unul de origine Gyrtech, o companie cu sediul în Dubai, dar practic o companie-soră e celor de la Buggyra. Acest motor e un diesel de 12,5 litri, care scoate 1.135 CP. E clar, deci, de ce n-a fost folosit un motor clasic, răcit cu aer, de la Tatra, pentru că fabrica nu are în prezent asemenea motoare puternice, sau care ar putea fi ajustate la o asemenea putere. Motorul e cuplat la o transmisie Allison şi poate propulsa camionul la o viteză de până la 140 km/h, limitată electronic. Motorul e montat median, apropo, pe centrul şasiului. Şi, apropo, anterior camioanele Tatra Buggyra foloseau motoare de circa 950 CP.
Deci, participarea Tatra la Dakar 2023 va fi mult mai intrigantă, iar pe fundalul unui tablou complet schimbat de participanţi la Dakar, există mari şanse pentru aspiraţie la un loc pe podium sau chiar la victorie.
Vezi mai jos şi camioanele Tatra pregătită pentru Dakar şi dezvăluite de curând în Praga.
0
2,011
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!