Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum poate înainta un RMMV HX 10x10, camionul militar al Germaniei, care concurează cu Tatra

10 Noiembrie 2022 - 17:34
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori se vorbeşte de tot felul de sisteme de apărare sau obuziere, dar mai rar despre camioanele şi şasiurile care stau la baza lor. Până şi acest camion RMMV cu forme rectangulare, tipice camioanelor militare blindate, poate suna necunoscut pentru majoritatea dintre noi, până începem a intra în esenţă, descoperind că platforma lui stă, de fapt, la baza a o mulţime de tipuri de camioane şi transportoare militare ale Germaniei şi NATO din prezent şi de capacităţile şi ingineria acestui RMMV depind direct şi capacităţile de apărare ale acestor ţări.
Numele de RMMV poate suna necunoscut, dar el se descifrează ca Rheinmetall MAN Military Vehicles şi vorbim, aşadar, de divizia militară a producătorului de camioane MAN, care e parte din conglomeratul de apărat Rheinmetall. Iar o mare parte din ingineria şi componentele a ceea ce numim azi RMMW vine de la camioanele MAN, inclusiv de la cele civile, cum ar fi seria MAN TG.
Astfel, încă în anii 2002-2003, cei de la MAN au început munca la crearea acestui camion militar universal, care trebuia să poată avea formule de 4x4, 6x6, 8x8 şi chiar 10x10. S-a luat atunci la bază seria civilă TG, dar cu ranforsarea şi regândirea fiecărui component, de la componenţa şi tratarea metalului, până la felul în care acesta e vopsit şi protejat în exploatare. Abia în 2003 primul HX a fost gata, iar primele camioane au fost livrate în 2004. Mai târziu, în 2016 a fost arătată şi seria HX2, cea curentă, care a fost pusă în producţie în 2017. În 2021 a fost prefaţată şi seria HX3, dar ea încă nu a intrat în producţie, aşa că, dacă vorbim de camioane curente de serie, atunci HX2 e deocamdată nominalizatul. Şi, până la urmă, aşa cum se întâmplă adeseori în domeniul militar, toate acestea generaţii sunt o perfecţionare continuă a aceleiaşi platforme şi inginerii, fără schimbări radicale.
Aşadar, camionul RMMV HX2, despre care vorbim azi, există în toate aceste formule de la 2 până la 5 punţi, cu diferenţiale blocabile şi capacităţi avansate de înaintare. Toate motoarele sunt de origine MAN, dar cilindreea şi putere variază în funcţie de formulă şi greutate. Cele mai puternice motoare vin, evident, pe formulele 8x8 şi 10x10. Apropo, un asemenea camion RMMV HX2, căruia îi putem spune şi MAN, stă şi la baza sistemului germano-suedez de apărare IRIS-T, despre care scriam acum câteva săptămâni. Când a fost conceput sistemul, acel camion 8x8 purta numele se MAN SX, dar ulterior gama de şasiuri mai lungi SX a fost integrată tot în HX, cu specificarea în prezent a numărului de punţi şi a lungimii. Astfel, putem spune că familia RMMV HX2 stă acum la baza mai multor sisteme de apărate ale Germaniei şi NATO. În Germania, Elveţia şi Suedia, acest camion stă la baza a aproape toate vehiculele militare cu roţi produse de conglomeratul Rheinmettall. Iar sub diverse forme aceste camioane se află deja în serviciul armatelor Germaniei, Elveţiei, Danemarcei, Norvegiei, Suediei şi Noii Zeelande.
Foto: Sistem IRIS-T, pe baza camionului RMMV / MAN

Însă astăzi am vrea să ne îndreptăm atenţia asupra versiunii de vârf a acestui camion, cea cu formulă de 10x10. E o formulă la care se încumetă puţini producători de camioane din lume, pentru că înseamnă un şasiu de o rigiditate excepţională şi proiectare de punţi capabile să reziste şi să asigure aderenţă. Şi, la drept vorbind, e o formulă în care în SUA domină cei de la Oshkosh, cu vehicule mult mai mari şi mai grele, iar în zona Europei de est e formula în care Tatra are reputaţia cea mai sonoră. Şi partea curioasă e că în ultimii doi ani camioanele Tatra au început a fi comandate în număr mare de armatele NATO, iar în de curând chiar şi divizia de apărare a celor de la DAF a recurs la şasiuri şi punţi Tatra pentru camioanele sale militare cu emblemă DAF, pentru armatele daneză şi belgiană. Deci, putem spune fără echivoc că acest camion RMMV HX 10x10 e un concurent absolut direct pentru camioanele militare Tatra 10x10. Şi pentru că despre Tatra am vorbit frecvent în ultimul an, hai să vedem cum înaintează şi un camion RMMV 10x10 şi ce motor îl propulsează.
Punţile acestuia sunt integral rigide, nefiind articulate, ca la Tatra. Dar germanii vor să ne convingă în video-ul de mai jos că şi cu asemenea punţi se poate înainta în cele mai dificile condiţii. Până la urmă, camioanele Oshkosh o fac cu bine cu punţi similare rigide, ceva mai masive. Iar dacă versiunile cu mai puţine punţi ale lui HX2 sunt echipate cu motoare MAN în 6 cilindri, atunci versiunea 10x10 este de obicei echipată cu un motor MAN V8 de 16,2 litri, răcit cu lichid, care livrează 680 CP. Deci, există forţă imensă pentru a propulsa un camion căruia i se încredinţează de obicei cele mai dificile misiune şi e echipat cu cele mai masive funcţionalităţi specializate.
Apropo, suspensia e una cu foi de arcuri în faţă şi hidropneumatică în spate, pentru o mai bună stabilizare a ruliului. Camionul poate înainta prin ape de până la 1,5 metri adâncime fără pregătire specială şi poate avea o masă totală de până la 50 tone, atingând o viteză de până la 100 km/h.
Vezi mai jos un video cu modul în care acest camion RMMV, cu inginerie MAN, poate înainta, creând concurenţă celor de la Tatra.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter