Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Fostul producător de camioane Praga din Cehia se relansează în lumea vehiculelor admise pe drumurile publice cu un supercar

15 Noiembrie 2022 - 20:39
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi îşi mai amintesc de legendarele camioane cehoslovace Praga V3S, şi pentru cei mai mulţi pasionaţi auto din regiunea noastră Praga e în primul rând un producător de camioane din vremuri apuse. Puţini ştiu, însă, că această companie a fost lansată în 1907 şi a produs în istoria sa mai multe modele de maşini decât de camioane, iar astăzi în Cehia, compania Praga încă mai există, deşi nu produce camioane de serie de vreo 20 de ani încoace. Şi iată că acum Praga face un prim pas spre renaştere unei producţii de serie, anunţând că peste o săptămână va dezvălui lumii un supercar cu emblema Praga!
Foto: Clasicul camion Praga V3S

Unii ar putea avea impresia că ideea unui supercar Praga poate suna ca o sclipire de scurtă durată, admirabilă, dar fără prea mari şanse de succes, ca şi supercar-ul Tatra MTX de cândva. Dar, de fapt, în ultimii 10 ani şi mai mult compania Praga a avut un progres excelent anume în direcţia performanţelor de motorsport.
Foto: Camion Praga de la raliul Dakar din ianuarie 2022

Cei de la Praga şi-au păstrat vii abilităţile de a construi camioane prin punerea în competiţie cu regularitate a cel puţin 1-2 camioane Praga la Dakar, spre exemplu. Acestea n-au învins, dar au menţinut vie pasiunea pentru camioanele Praga şi au menţinut abilităţile inginerilor vii până la vremuri mai bune, când se va putea vorbi, poate, de renaşterea producţiei de camioane Praga. De asemenea, cei de la Praga au devenit furnizori de componente aerodinamice pentru industria aviaţiei, iar de ceva timp produc un bolid de cursă, creat doar pentru circuite, numit Praga R1!
Foto: Praga R1

Bolidul Praga R1 are un şasiu construit din fibră de carbon şi o caroserie aerodinamică excepţională, cântărind doar 643 kg! Bolidul are un motor de 4 cilindri turbo, de doar 2,0 litri, dezvoltat tot de Praga, montat median, care dezvoltă 365 CP şi 395 Nm.
Foto: Motorul lui Praga R1

Un raport excelent de putere faţă de greutate deci, iar acest bolid poate fi cumpărat de tot soiul de echipe de motorsport, reuşind să adune un număr impresionant de victorii din 2020 încoace.
Foto: Praga R1

Şi acum, cu toată această experienţă inginerească preţioasă, şi toată această evoluţie a ceea ce înseamnă Praga, producătorul ceh a ajuns şi la etapa în care va lansa un prim model de maşină admisă pe drumurile publice. Va fi vorba de un supercar cu performanţe ajustate în primul rând pentru circuit, dar totul va fi şi un supercar admis pe drumurile publice, care va putea fi înmatriculat.
Cehii nu anunţă prea multe despre noul lor model, publicând deocamdată doar un scurt video şi menţionând că dezvăluirea va avea loc la 23 noiembrie. Dar aceştia sugerează, totuşi, că maşina va fi una cu multă fibră de carbon în structura sa, ceea ce va rezulta într-o greutate redusă. Maşina va fi asamblată manual, iar producţia anuală e planificată la circa 12 exemplare. Şi inginerii cehi promit că va fi o creaţie în măsură să fascineze şi fanii mărcii Praga, şi orice amator de maşinii cu performanţă de hypercar! Deci, urmează un prim pas de renaştere a Praga în lumea vehiculelor admise pe drumurile publice, un prim pas care se anunţă sonor!

Vezi video-ul de prefaţare mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter