(VIDEO) Încărcarea completă la staţii fast-charge a lui Hummer EV costă în jur de 100 dolari, atât în SUA, cât şi în Moldova

16 Noiembrie 2022, 18:24
Redacţia PiataAuto.md
Hummer EV este unul din cele mai populare şi adorate modele electrice noi din SUA, fiind totodată şi maşina electrică ce dispune de cea mai mare baterie. Iar asta o face şi maşina electrică cea mai grea, care cântăreşte peste 4 tone de masă proprie, fără a lua în calcul sarcina utilă. Deci, dimensiuni şi parametri într-un exces şi opulenţă tipice Hummer, doar că acest exces e unul translat într-o epocă a mobilităţii electrice.
Ei bine, bateria uriaşă are rolul de a-i asigura suficientă putere pentru cei 1.000 CP ai electromotoarelor, dar şi o autonomie decentă, de 350 mile, sau peste 560 km. Surprinzător, dar bateria are o capacitate totală de circa 245 kWh, dintre care 212 kWh sunt capacitatea netă utilizabilă! Asta ar fi cam câte 3 maşini electrice normale.
Un youtuber din SUA a încercat să descarce maşina aproape la maxim şi să-i facă plinul la o staţie fast charge. Din fericire, a găsit una gratuită, dar a raportat ulterior numărul de kWh la costurile medii de staţii fast charge din aceeaşi reţea. Astfel, maşina i-a arătat că a acceptat 213 kWh de energie, în timp ce priza i-a facturat 224 kWh de energie, cei 11 kWh fiind trecuţi la pierderi, pentru că există şi pierdere într-un asemenea de proces de încărcare fast charge. Plinul complet, la o viteză mare de încărcare, a durat 152 minute, deci două ore şi jumătate.
Surpriza a venit când youtuber-ul a constatat cât ar fi trebuit să plătească pentru întregul plin, conform preţului la fast charge, de 0,43 dolari/kWh. Apropo, în Moldova preţul la prize fast charge e mai mare, de 10,68 lei/kWh, ceea ce ar însemna 0,56 dolari/kWh la cursul oficial de azi. Astfel, încărcarea completă a bateriei, la 224 kWh cât indica priza, ar însemna un cost de 96,32 dolari în SUA. În Moldova, o încărcare completă cu aceeaşi 224 kWh, ar însemna 125,44 dolari sau 2.392,32 lei.
Fireşte, costurile pot fi mai mici dacă încarci acasă, atât în SUA, cât şi în Moldova. Dar şi aici în SUA e mai ieftin, cu cost mediu de 0,13 dolari/kWh, în timp ce în Moldova avem 4,77 lei/kWh, echivalent a 0,25 dolari/kWh, deci aproape dublu. Respectiv, un plin de 213 kWh încărcaţi mai lent, cu pierderi mai mici, ar costa 27,69 dolari în SUA şi 1.016,01 lei în Moldova, echivalentul a 53,25 dolari SUA.
Sunt cifre care pot da de gândit, deci, despre cât de mult ajunge să coste opulenţa, chiar şi în forma unei maşini electrice. Nu în zadar cei mai talentaţi ingineri spun întotdeauna că greutatea redusă e cel mai important lucru în eficientizare. Vezi mai jos experienţa şi calculele youtuber-ului din SUA.
0
6,074
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!