Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Marca italiană Lancia renaşte şi promite modele noi fascinante, inclusiv electrice, inspirate din gloria trecutului său

29 Noiembrie 2022 - 14:09
Ilie Toma
Lancia e marcă, cu o istorie fascinantă de 116 ani, având în palmaresul său o listă lungă de inovaţii tehnice, de ambiţie în design şi tehnologie. Au existat nenumărate modele glorioase, care au devenit clasice apreciate azi, au existat şi nenumărate victorii în motorsport. După Lancia Thesis cea originală, însă, marca italiană a apucat-o pe un drum al declinului care a tot continuat să sfâşie inima fanilor. Au fost câteva lansări de modele arhaice Chrysler cu emblemă Lancia. Dar, în ultimii ani, Lancia şi-a redus existenţa la producţia şi vânzarea unui singur model, Ypsilon, într-o singură ţară. Iar acum Lancia promite o nouă epocă de avânt.
Situaţia actuală, în care Lancia vinde doar Ypsilon în Italia, e un mare paradox ce merită studiat la universităţi. Pe de o parte, acea Ypsilon se bazează pe o platformă de Fiat Panda de la începutul anilor 2000, şi are şi motoare simple, cu tehnologie de două decenii încoace. Pe de altă parte, însă, vânzările lui Lancia Ypsilon s-au menţinut la un nivel incredibil de bun, ba chiar în ultimii ani au continuat să crească uşor. Astfel, dacă în 2018 Lancia vindea 48.603 exemplare Ypsilon, atunci în 2019 a vândut 58.820, în 2020 — 43.076, iar în 2021 au crescut din nou la 43.862 unităţi. În 9 luni ale anului 2022 se vânduseră deja 31.145 de Ypsilon, iar modelul continuă să se claseze pe locul 3 în topul vânzărilor din Italia. Deci, există un mare ataşament emoţional pentru Lancia!
Foto: Aspectul modelului actual Lancia Ypsilon, după mai multe facelift-uri

Iar dacă marca ar produce maşini noi cu adevărat bune, vânzările ar sări şi mai sus. Iar ca să înţelegem cât de preţioase sunt aceste cifre, putem aminti că-n 2021 Alfa Romeo a vândut doar 26 mii de maşini la nivel global, cu toate modelele sale cumulate! Deci, există un fenomen Lancia, care merită explorat şi care merită să ajungă la etapa unei relansări glorioase Lancia.
Aseară, Lancia şi-a prezentat noul logo şi noile direcţii de design, făcând totodată şi promisiuni măreţe. La nivel de logo, italienii spun că s-au inspirat din emblema care apărea în 1957 pe modelul Lancia Flaminia, model care, apropo, a fost primul din lume ce adopta un motor V6 la scară largă!
Foto: Noua emblemă Lancia, anul 2022

E una din acele inovaţii, de care vorbeam mai sus, iar Flaminia pe atunci adopta deja şi o caroserie din aluminiu la versiunile sale de top. Odată cu noua emblemă, cei de la Lancia şi-au creat un nou stil de litere, pe care le vor folosi ca parte a identităţii lor.
Foto: Lancia Flaminia

La partea de design al viitoarelor Lancia, noua filosofie poartă numele de Pu+Ra, şi înseamnă pur + radical. Inspiraţia vine de la formele unor modele clasice, precum Aurelia şi Flaminia, întrucât acestea erau radicale şi memorabile, dar totodată de o puritate absolută în formele lor. Iar simplitatea şi abordarea radicală va mai fi inspirată şi de la modelele clasice Lancia Stratos şi Delta. Sună ca o alifie multaşteptată pe sufletul fanilor, nu-i aşa?
Iar la interior, designul viitoarelor Lancia se va inspira din mobila italiană. Excelenţă şi atenţie la detalii, materiale iscusit alese, inovaţie şi din nou curaj şi perspective radicale. Aşa cum mobila italiană poate fi superbă prin forme geometrice simple, dar iscusit combinate şi gândite, creând o ambianţă care te invită în confort, iar ulterior experienţa pe acea mobilă îţi confirmă percepţia vizuală iniţială, aşa se vor şi interioarele Lancia ale viitorului!
În sfârşit, cei de la Lancia şi-au dat seama câtă glorie ascunde istoria lor şi şi-au dorit s-o trateze cu respect, păşind pe inspiraţia imensă, care izvorăşte de acolo! În sfârşit, Lancia pare să-şi fi găsit busola demult pierdută şi, după o rătăcire regretabilă, pare să spună lumii întregi că ştie ce are de făcut şi promite cu onestitate să o facă!
Primele maşini din epoca nouă vin în 2024. Primul model va fi un nou Ypsilon, care va avea motorizări obişnuite, cu ardere internă, dar şi o versiune electrică, cel mai probabil acestea fiind create pe baza lui Fiat 500. Ulterior, însă, Lancia promite mai multe modele, cu accent aproape exclusiv pe electrice, or, din 2028 Lancia va vinde doar electrice. Ni se promite o nouă Lancia Delta superbă, care să lasă lumea fascinată, dar şi un nou model de vârf, cu rol de navă amiral, care nu are deocamdată un nume oficial! Toate aceste modele vor avea linii comune de design din filosofia Pu+Ra, toate vor avea şi blocuri optice spate rotunde, care să le facă uşor de recunoscut şi să amintească de modelele Lancia de cândva. Către momentul lansării acestor modele, Lancia îşi doreşte 100 de showroom-uri în Europa şi o prezenţă deplină pe continent, revenind de la o marcă ce vinde doar în Italia la una cu aspiraţii continentale şi globale.
Foto: Forma viitoarelor blocuri optice de pe modelele Lancia

Şi, dincolo de toate, ni se promite că toate modelele Lancia de acum încolo vor fi maşini de care nici creatorilor lor, nici posesorilor, nu le va fi ruşine peste ani. Acestea vor avea un design atemporal, timeless, care să rămână actual şi timp de 100 de ani. Şi acestea vor aspira să devină cândva modele clasice, la fel cum se întâmplă azi cu modelele Lancia produse acum 40 sau 50 de ani!
Vezi în video-ul de mai jos inspiraţia pe care noua echipă Lancia pare să o aibă pentru renaşterea mărcii italiene.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter