(VIDEO) Reacţia autorităţilor şi imagini de la faţa locului: situaţia cu Subaru pe contrasens pe traseul R6 din Moldova a scos la iveală o problemă de siguranţă

14 Noiembrie 2022, 18:34
Redacţia PiataAuto.md
Astăzi dimineaţă, publicam un articol cu un video pe care l-am primit la redacţie de la un cititor, în care autorul filmării se pomenise la un moment dat cu un Subaru venind spre el pe traseul R6, pe sensul său de circulaţie, cele două sensuri fiind separate de bariere de beton. Articolul a stârnit imediat discuţii intense, mai mulţi cititori informându-ne că pe acolo periodic circulaţia maşinilor e direcţionată doar pe un sens din cele două şi că acel Subaru de fapt n-ar fi greşit. Am vrut să mergem la faţa locului şi totodată să le solicităm autorităţilor explicaţii despre modul înc are se desfăşoară pe acolo circulaţia.
În primul rând, aveam un video mai lung, de 1 minut complet, expediat de vizitatorul nostru. L-am vizionat încă o dată şi am numărat 5 automobile care circulă pe cealaltă parte a drumului, un indiciu clar că acolo circulaţia era deschisă cel puţin la ora filmării acelui video.
Ne-a scris apoi şi şoferul din Subaru, care ne-a explicat că circulaţia e periodic dirijată doar pe o parte a drumului. El ar fi ajuns la unul din depozitele situate în preajmă, când circulaţia era dirijată doar pe un sens. Apoi, când a plecat, în lipsa vreunui indicator, a continuat să meargă în aceeaşi direcţie în care înaintase când a venit. El ne-a trimis şi imagini făcute azi dimineaţă pe acest tronson, pentru a ne demonstra că şi azi era închis.
Foto: Fotografie făcută azi dimineaţă de şoferul de Subaru, care demosntrează o parte închisă a drumului. Apropo, drumarii par să fi pus toate indicatoarele pe care le avut, şi cu limită de 30 km/h, şi cu 50 km/h

Am contactat şi Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) pentru a înţelege cum are loc circulaţia pe acest sector de drum şi care e explicaţia acelor închideri parţiale ale unei secţiuni de drum. Dar, până a primi un răspuns de la ASD, am fost şi noi la faţa locului pentru a înţelege ce se întâmplă pe această porţiune de drum.
Foto: Fotografie făcută de noi la faţa locului, astăzi după-amiază

Astfel, am găsit şi noi situaţia când unul din cele două sensuri de deplasare era închis. Circulaţia se desfăşura în două direcţii pe doar una dintre secţiunile drumului. Indicatoare care să anunţe asta era doar la început, din partea dinspre Ialoveni, deşi drumul are 6 km lungime. Şi acele indicatoare erau plasate alături de drum, temporare, după cum se poate vedea mai jos.
Mai mult ca atât, la un moment dat un camion executa lucrări de descărcare şi montare a pilonilor alături de drum. Camionul staţiona pur şi simplu pe una din benzi, blocând circulaţia, fără a avea vreun indicator de atenţionare în apropierea lui. Astfel, abia când ajungeai în spatele camionului sesizai că acestea staţionează, de fapt, şi e nevoie să-l ocoleşti pe banda alăturată, de unde venea alt trafic. Asta însemna să frânezi, fără ca ceilalţi din spate să-şi dea seama de ce frânezi. O situaţie vădită de risc sporit de accidente, deci.
Foto: Aşa arăta camionul pe care l-am surprins staţionând pe drum şi efectuând lucrări, fără vreun indicator de atenţionare

După acel camion, alte lucrări se făceau alături de drum şi pe toată distanţa de 6 km nu a mai existat nici un indicator de repetare a atenţionării că circulaţia se desfăşoară pe două sensuri, nemaivorbind de conuri de divizare a sensurilor de circulaţie sau alte elemente. Şi asta chiar dacă pe distanţa celor 6 km există într-adevăr intrări şi ieşiri spre teritorii adiacente drumului şi, teoretic, când ieşi de acolo, ar trebui să fii informat despre ce se petrece pe acest drum.
Către seară, a venit şi reacţia autorităţilor de la ASD, care au confirmat că pe acest drum circulaţia era închisă doar la anumite ore ale zilei, când se făceau lucrările. Dată fiind situaţia din acel video cu Subaru, care a relevat probleme de siguranţă, cei de la ASD au dispus azi antreprenorului care desfăşoare lucrări închiderea permanentă a unui sens de circulaţie până la finalizarea lucrărilor, cu montarea a mai multe indicatoare rutiere de atenţionare a modului în care se circulă, pentru a evita repetarea a asemenea situaţii şi riscurile producerii unor accidente din această cauză.
Foto: Aşa arată porţiunea închisă, semnalizată din partea de lângă traseul Leuşeni

În concluzie, avem o situaţie paradoxală în acel video, în care nici şoferul de Subaru nu a greşit, efectiv, dar şi autorul filmuleţului a avut dreptate considerând că Subaru merge în direcţie greşită. Marea problemă vine aici de la semnalizarea proastă a reparaţiilor, cu indicatoare puse o dată, fără repetiţie pe o distanţă de 6 km, problema fiind accentuată de închiderea temporară doar periodică a sensurilor de circulaţie. Din fericire, ieri s-a trecut fără un accident şi din fericire autorităţile au reacţionat azi, dar la mijloc există probleme grave de securitate în asemenea lucrări în Moldova, care ar trebuie reanalizate şi corectate.
Vezi mai jos video-ul din articolul de azi dimineaţă.
0
6,694
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!