(VIDEO) Un şofer din Chişinău traversează o intersecţie cu sens giratoriu de pe banda dreaptă, în întregime, şi acuză ceilalţi şoferi că ar merge incorect

17 Noiembrie 2022, 08:47
Redacţia PiataAuto.md
Un video curios a fost filmat de un şofer din Chişinău şi publicat într-un grup de socializare, în care autorul filmuleţului traversează complet intersecţia cu sens giratoriu de la Calea Ieşilor pe banda din dreapta, intrând în intersecţie din direcţia Ştefan cel Mare şi ieşind ulterior tot pe aceeaşi stradă, iar pe parcursul traversării intersecţiei acuză ceilalţi şoferi că ar merge incorect.
Autorul filmării declară că el a fi traversat intersecţia corect, de fapt, şi toţi ceilalţi şoferi ar fi greşit în manierele lor de intrare şi ieşire din intersecţia cu sens giratoriu. Acesta menţionează că în regulamentul de circulaţie rutieră nu există niciun punct pe care el l-ar fi încălcat.
Într-adevăr, regulamentul de circulaţie rutieră al Moldovei, e destul de ambiguu la traversarea intersecţiei cu sens giratoriu, cea mai clară regulă spunând că trebuie să aprinzi indicatorul dreapta când ieşi de pe sensul giratoriu, iar ieşirea trebuie făcută de pe banda dreaptă, dacă nu există alte marcare şi indicatoare, ce oferă permisiuni suplimentare.
Mulţi dintre şoferii cu experienţă de condus în mai multe ţări europene, însă, vor spune că o asemenea traversare completă la 360 grade a unei intersecţii cu sens giratoriu doar de pe banda dreaptă e periculoasă şi neregulamentară. În mod normal, trebuia făcută intrarea de pe banda stângă şi traversată aproape toată intersecţia pe banda stângă, iar înainte de ieşire trebuia schimbată banda spre dreapta, pentru a ieşi în siguranţă. Până la urmă, acele benzi există cu un rost în acea intersecţie, iar o asemenea manieră de condus, cu selectarea benzii stângi, ajută la fluidizare şi siguranţă. Şi apoi, la intersecţia cu sens giratoriu din Chişinău, care e tot o intersecţie până la urmă, există indicatoare la intrarea în ea, care arată modul de deplasare pe benzi, unde banda stângă e de obicei cea rezervată pentru virare spre direcţia stângă. Deci, teoretic, chiar şi în Chişinău, cel puţin acest indicator trebuia respectat.
Totuşi, o asemenea situaţie poate indica asupra faptului că regulamentul de circulaţie ar avea nevoie de mai multe puncte clare privind intersecţiile cu sens giratoriu. Vezi video-ul de mai jos şi spune ce crezi, are dreptate autorul spunând că el a traversat corect intersecţia, iar ceilalţi au greşit, sau e o traversare neregulamentară?

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online / Andrei Cazacu
0
7,018
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!