Clarificările guvernului cu privire la eliminarea ecusonului de revizie tehnică în Moldova din 2023

29 Decembrie 2022, 09:14
Ilie Toma
Ieri, informam despre o hotărâre de guvern în proces de adoptare, care prevede eliminarea ecusonului fizic de revizie tehnică din 2023, aplicat până în prezent pe plăcuţele de înmatriculare în Moldova sau pe parbriz dacă plăcuţele sunt de tip vechi şi nu au un loc prevăzut pentru ecuson. Spuneam, însă, că hotărârea prevedea aplicarea unui ecuson sub formă de cod de bare pe raportul de revizie, pe suport de hârtie, şi obligarea purtării lui. Prin urmare, ridicasem mai multe întrebări despre toată această procedură şi am menţionat că am contactat guvernul şi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, pentru a primi clarificări şi răspunsuri la întrebări. Ei bine, am primit aceste clarificări şi vrem să le face publice şi clare pentru noi toţi.
Astfel, ieri ne întrebam de ce mai e nevoie de aplicarea acelui cod de bare pe raportul de inspecţie şi de ce vom mai fi obligaţi să-l purtăm pe hârtie, dacă valabilitatea inspecţiei poate fi verificată electronic, în trafic, de camere şi politeişti. Cei de la guvern ne-au explicat că, pe teritoriul Moldovei, deţinerea fizică a raportului nu va fi absolut necesară, pentru că într-adevăr poliţiştii vor putea verifica valabilitatea electronic, la fel cum o fac în prezent cu permisul de conducere. Prezenţa raportului pe hârtie, cu cod de bare, este dictată de necesitatea de admitere a maşinii în traficul internaţional, unde poliţiştii nu ar putea verifica electronic valabilitatea, prin urmare va fi nevoie obligatorie de deţinerea unui act pe suport de hârtie, pentru a respecta convenţiile internaţionale în acest sens.
În ştirea de ieri menţionam că staţiile de testare ar urma să fie dotate cu „complexe tehnice” pentru a aplica ecusonul digital, sub formă de cod de bare, pe raportul de revizie tehnică şi întrebam de ce fel de utilaje va fi nevoie şi de ce ar trebui complicate lucrurile. Ei bine, cei de la guvern ne-au răspuns că, de fapt, a fost o neînţelegere de interpretare a actelor iniţiale şi staţiile de testare nu vor avea nevoie de niciun utilaj suplimentar faţă de cele deja deţinute, mai mult ca atât, aceştia nu vor mai trebui să meargă periodic la Agenţia Naţională pentru Transport Auto să procure acele ecusoane fizice, cum se întâmpla până în prezent.
Ne întrebam, de asemenea dacă lipsa ecusonului fizic pe plăcuţele de înmatriculare, de culori diferite de la an la an, care informa astfel poliţistul despre valabilitatea aproximativă a inspecţiei tehnice, nu va duce acum la un val mai mari de opriri în trafic din partea poliţiei, doar pentru a verifica revizia tehnică a maşinii. Cei de la guvern ne-au răspuns că datele digitale vor fi disponibile pentru poliţişti, ca şi până acum, fiind interconectate prin platforma MConnect cu alte aplicaţii folosite de ei la controlul în trafic, prin urmare eliminarea ecusonului nu ar trebui să ducă la creşterea numărului de opriri de către agenţii de patrulare.
Pe lângă asta, cei de la MIDR ne-au mai comunicat că eliminarea fizică a ecusonului şi imprimarea unui cod de bare pe raportul de inspecţie tehnică reprezintă doar primul pas spre digitalizarea completă. În 2023 va fi evaluată funcţionarea acestuia, urmând ca ulterior să fie digitalizat total raportul de inspecţie, oferindu-se cetăţenilor posibilitatea de a descărca acest document prin portalul guvernamental al cetăţeanului sau al antreprenorului, iar oricine ar vrea să verifice valabilitatea raportului digital ar putea accesa o platformă guvernamentală unde s-ar confirma valabilitatea inspecţiei, funcţie disponibilă şi pentru verificări în traficul internaţional. Deci, peste 1-2 ani am putea ajunge la etapa în care nu vom mai avea niciun raport pe hârtie, ci doar digital, eventual salvat ca o imagine în telefon sau ca un mesaj de e-mail uşor de accesat, inclusiv în călătoriile peste hotarele Moldovei.
0
2,335
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!