Cu un VW Bora de 420 mii km parcurşi, un român din Brăila a călătorit în condiţii de iarnă din România la cel mai nordic punct al Norvegiei şi înapoi

25 Decembrie 2022, 16:43
Ilie Toma
Cât de curajos trebuie să fii pentru a porni într-o călătorie din România spre zonele arctice ale Europei, până în cel mai nordic punct al Norvegiei şi al continentului, cu un VW Bora de 22 de ani, care are pe bord 420 mii km parcurşi? Este ăsta un parcurs firesc, pe care ar trebui să-l poată atinge toate maşinile, doar că se întâmplă atât de rar în zilele noastre încât devine o excepţie? Este oare posibil să ai atâta încredere în starea maşinii tale la un asemenea parcurs, încât să te poţi aventura într-o călătorie de 10.000 km, în condiţii de iarnă, prin zone arctice, singur în maşină? Ei bine, Florin Jipa, un tânăr din Buzău, România, tocmai a făcut-o şi ne-a relatat experienţa sa.
Putem să spunem pe propria piele că drumul până la Nordkapp şi în regiunile de după cercul polar poate fi foarte dificil, noi înşişi realizând câteva asemenea expediţii, ultima fiind cu 4 exemplare Skoda Karoq, trei dintre care erau 4x4 şi una cu tracţiune faţă. În ultimii kilometri până la Nordkapp viscolul era atât de intens, încât versiunea 4x2 începuse să aibă probleme la pornire în rampă, motiv din care a trebuit să o lăsăm şi să continuăm cu versiunile 4x4 până la destinaţia finală. Tocmai de asta, cunoscând experienţa noastră, Florin Jipa ne-a scris şi ne-a relatat şi experienţa sa. Totuşi, noi am făcut-o cu maşini noi, mai multe în coloană, cu o echipă mare de oameni. Florin, însă, a făcut-o cu o maşină din 2000, cu 420 mii km la bord, pe cont propriu, aşa că recenta sa aventură e deosebit de curioasă.
Florin Jipa e un inginer mecanic, născut în Turnu Măgurele, Teleorman, din 2001 locuieşte în Brăila, iar din 2013 munceşte în Buzău. Maşina sa e un VW Bora cu motorizare 1,9 TDI, fabricat în anul 2000. A împlinit 420.000 km în timpul călătoriei, iar Florin nici măcar nu e sigur că cifra de 200.000 km, pe care maşina o avea în 2013, când a achiziţionat-o el, era una veridică. Deci, se prea poate ca parcursul real al maşinii să fie şi mai mare.
Însă el are 220.000 km făcuţi cu ea, ceea ce i-a oferit timp să o cunoască şi să ştie dacă poate fi încrezut în starea ei. Cu o săptămână înainte de a porni la drum, a schimbat tot ce se putea la ea — ulei, distribuţie, alternator, ambreiaj şi multe alte componente mai mici. A mai adăugat şi un troliu în faţă, pentru eventualitatea în care ar rămâne blocat pe undeva, pentru că ştia că va porni singur la drum.
Florin spune că şi-a dorit să călătorească în Norvegia încă din 2017, pentru a vizita faimosul drum Atlantic Road, dar din cauza unor probleme medicale a trebuit să anuleze plecarea. În acest an unul din prietenii săi, pasionaţi de offroad, a plecat spre Nordkapp şi astfel i-a revenit şi lui dorinţa de a-şi relua ideea călătoriei iniţiale din 2017. Tot prietenii săi l-au inspirat să aibă încredere să pornească singur la drum, chiar dacă sună contraintuitiv în asemenea regiuni dure ale planetei. Florin ne spune că, deşi e un şofer tânăr, are deja în palmares mai mult participări la raliuri de îndemânare, cu premii la activ. Se simţea deci, încrezut şi pentru condusul pe drumuri de gheaţă, în pustiurile nordice ale continentului.
Pe 29 noiembrie 2022 a pornit la drum, cu un buget moderat şi cu rezervorul de diesel plin. A mers în prima zi până în oraşul Zvolen din Slovacia, unde a ajuns pe la 2 noaptea, şi unde a intrat în parcarea unui supermarket şi a dormit studenţeşte, pe scaunul lăsat al maşinii, până la 06:30. Noaptea următoare a dormit-o la un hotel din Polonia, apoi, următoarea noapte din nou în maşină, undeva în regiunea hotarului dintre Letonia şi Estonia.
A urmat, fireşte, traversarea Mării Baltice cu feribotul şi înaintarea prin regiunea scandinavă. A avut parte de zăpadă pe drum, dar nivelul ei pe carosabil n-a fost niciodată mai mare de 10-15 cm. Acolo unde n-a fost zăpadă, a fost asfalt acoperit cu gheaţă. A întâlnit şi reni pe traseu, ocazie cu care şi-a dat seama cât de necesare sunt elementele suplimentare de iluminare în aceste regiuni nordice. Dar spune că în niciun moment n-a avut emoţii cu privire la capabilităţile maşinii şi maşina a înaintat perfect, fără cel mai mic capriciu, până la Norkapp, în cel mai nordic punct geografic al Norvegiei şi Europei.
Foto: VW Bora din România, ajuns la Nordkapp

În drum spre Nordkapp, a trecut inevitabil şi prin Rovaniemi, oraşul lui Moş Crăciun.
Drumul înapoi a fost mult mai dificil, pentru că a ajuns în regiuni unde viscolea puternic. Se îndrepta spre sud vest, spre coasta vestică a Norvegiei, pentru că-şi dorea să ajungă, totul pe Atlantic Road. Şi VW-ul de 420 mii km a trecut cu bine şi acele condiţii de viscol, motorul de 1.9 TDI făcându-şi misiunea de a propulsa maşina chiar şi-n asemenea condiţii vitrege. Aşa că Florin şi VW-ul său au ajuns şi pe Atlantic Road, iar brăileanul şi-a împlinit astfel visul.
La 10 decembrie, după numai 12 zile, Florin ajungea din nou acasă, în România, iar maşina sa înregistra 10 mii km parcurşi în total în această călătorie. Consumul mediu, ne spune Florin, a fost de 6,4 litri/100 km, cu tot cu perioadele de dormit în maşină şi înaintare în condiţii de zăpadă, dar şi cu portbagajul adiţional pe pavilion pe care-l avea montat VW-ul.
E curios că Bora nu e singura maşină a lui Florin. Acesta a avut anterior un SUV VW Touareg, iar acum are un Passat B8 2.0 TDI. Şi chiar dacă Passat-ul e mai nou şi aparent ar fi fost mai indicat pentru această călătorie, Florin a ales să o facă cu Bora, care e şi prima lui maşină şi de care se simte ataşat într-un mod mai special. Şi felul impecabil în care a mers această maşină de 420 km confirmă că alegerea lui Florin n-a fost una greşită.
Cel mai frumos în toată povestea asta e că o asemenea călătorie superbă a fost posibilă cu o maşină simplă, practică şi accesibilă, şi cu un buget mai mult decât decent şi tangibil. Iar asta demonstrează că atunci când există pasiune şi dorinţă, nici măcar cifra mare de pe odometrul maşinii nu e o piedică în a-ţi împlini visul de a ajunge în destinaţiile la care aspirai ani la rând!
2
27,038
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!