Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Două noi drumuri reparate în Moldova, traseul R16 Bălţi-Făleşti-Sculeni şi un segment Nisporeni-Pârliţa

1 Decembrie 2022 - 08:48
Redacţia PiataAuto.md
Două noi drumuri extraurbane importante au fost reparate în Republica Moldova, iar ieri şi în ziua de marţi au avut loc recepţiile finale ale acestor trasee. E vorba de traseul R16 Bălţi-Făleşti-Ungheni şi un segment al traseului L390 Nisporeni-Pârliţa.
În cazul traseului R16 Bălţi-Făleşti-Ungheni, porţiunea reparată acum, din lotul 2, cuprinde 29 km de traseu, de la kilometrul 30+270 până la 59+480. Drumul a fost reconstruit complet aici, lucrările însemnând şi construcţia şi reconstrucţia a 4 poduri, 17.000 m2 de trotuar şi un strat absolut nou de fundaţie de asfalt, pentru care s-au folosit 55.000 tone de mixtură. Lucrările au fost efectuate de o companie italiană.
E impresionant şi faptul că pe distanţa de 29 km au fost instalate şi 730 indicatoare rutiere, iar marcajul a fost aplicat din termoplast, de tipul celui de pe traseele europene, care ar trebui să reziste mulţi ani de acum înainte. S-au instalat şi 6.000 m2 de parapet metalic. Pentru cei 29,21 km de traseu reconstruit în totalitate s-au plătit 24 milioane de euro.
Acest traseu e unul important pentru zona de centru şi nord a ţării, asigurând conexiunea oraşelor Făleşti cu Bălţi, dar şi a ambelor oraşe cu vama Sculeni. De asemenea, acest traseu va fi tranzitat şi de cei care locuiesc în Floreşti, Soroca, Drochia sau Râşcani.
Cel de-al doilea traseu reparat e drumul L390, calificat cândva ca drum local, dar, odată reparat, va avea şi importanţă regională sau naţională, scurtând distanţa dintre Nisporeni şi Pârliţa. Aici e vorba de un segment de 12,5 km, de la kilometrul 10+900 la 23+400.
Şi aici, pe lângă reparaţia drumului, s-au construit 6.700 metri pătraţi de trotuare în localităţi, sisteme de scurgere pluvială, şi s-au montat 334 indicatoare rutiere. S-a montat şi parapet de protecţie, dar şi marcaje rutiere.
Sectorul reparat acum e cel ce se conectează cu traseul naţional R1/E58, Ungheni-Chişinău, reparat şi el în totalitate recent. Astfel, şi cei din Nisporeni vor avea un acces mai rapid la acest traseu naţional important, dar şi locuitorii a o mulţime de sate din regiune, care beneficiau de o reţea de drumuri mai precară.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter