Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Fabrica ZMZ din Rusia vrea să reia producţia unui motor V8, lansat în anul 1963

2 Decembrie 2022 - 14:28
Redacţia PiataAuto.md
Situaţia actuală a industriei auto din Rusia, cu sancţiuni internaţionale şi pur şi simplu plecări masive de pe piaţă a marilor companii, a creat un deficit major de vehicule finite, dar şi de componente pentru acestea. Chiar şi unele elaborări mai moderne, create în ultimii ani în Rusia, nu pot fi produse în cantităţile dorite din cauza indisponibilităţii componentelor pentru ele. Pe acest fundal, fabrica ZMZ din Rusia, unul din cei mai mari producători de motoare din această ţară, vrea să reia producţia unui motor V8, pe care l-a lansat pe linia de asamblare încă în anul 1963.
E vorba de motorul ZMZ-520, care fusese un motor cu o construcţie simplă, fără electronică, dar care şi-a câştigat renumele din a avea şi un consum uriaş de benzină. Motorul avea 4,67 litri cilindree şi dezvolta, în diverse ipostaze, o putere cuprinsă între 124 şi 138 CP. Ultimul model pe care s-a instalat acest motor era autobuzul PAZ-3205.
Apropo, acest motor fusese scos din producţie abia în anul 2021, după 58 de ani de producţie, pe atunci fabrica ZMZ declarând că e timpul să progreseze la motoare de generaţie nouă. Anul 2022, însă, a adus înapoi regresul, iar acum bătrânul motor e scos din nou de la pensie.
Avantajul acestui motor în anul 2021, era preţul final mic, cu care fabrica îl vindea cumpărătorilor, de 250 mii ruble, pe atunci echivalentul a circa 3.000-3.200 dolari SUA. Cât va costa acum bătrânul motor reînviat nu se anunţă deocamdată.
Foto: GAZ Sakdo, un alt model care folosea motorul V8 anterior, dar care nu se mai produce
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter