În Suedia va fi construit primul parc de panouri solare, situat pe un aeroport, alături de pistele de decolare

14 Decembrie 2022, 15:27
Redacţia PiataAuto.md
Panourile solare sunt o metodă în plină ascensiune de a dezvolta noi capacităţi de energie regenerabilă, iar tehnologia panourilor a evoluat atât de mult, încât până şi ţările scandinave încep a o folosi pe larg. Şi dacă la parcurile fotovoltaice mari provocarea e în suprafaţa şi tipul terenului pe care acestea-l ocupă, atunci în ultimul timp apar parcuri fotovoltaice amplasate în moduri tot mai ingenioase, pe terenuri ce oricum stăteau fără o altă utilizare. Este şi cazul primului parc fotovoltaic mare din Suedia, care va fi amplasat pe teritoriul unui aeroport, alături de pistele de decolare.
Parcul va fi localizat pe aeroportul Hutsfeld din Suedia, situat în sudul ţării, între oraşele Stockholm, Malmo şi Goteborg. Acesta va fi unul de-a dreptul uriaş — dacă la parcurile mai mici vorbim de capacităţi de câţiva MW, iar la cele medii de 10-20 MW, atunci viitorul parc fotovoltaic de pe aeroportul Hutsfeld va avea o putere instalată de 90 MW!

Parcul fotovoltaic va fi construit de două companii, Alight şi Neoen, iar capacitatea estimată de electricitate produsă, în condiţiile Suediei, nu e deocamdată anunţată. Însă se menţionează un echivalent de 16.000 de case de locuit. Electricitatea produsă de panourile noului parc, însă, va fi livrată companiei suedeze H&M, care va putea spune, astfel, că foloseşte energie regenerabilă locală în activitatea sa.
Amplasarea panourilor pe terenurile aeroporturilor e o tendinţă nouă, despre care a început să se discute mai intens abia anul trecut. Anterior, aeroporturile nu erau luate în considerare din anumite rezerve de securitate, dar, la o adică, terenurile alăturate pistelor sunt inerte şi nefolosite în cea mai mare parte, prin urmare folosirea lor în asemenea mod ar putea fi logică. Singurul dezavantaj ar putea fi necesitatea curăţării lor mai frecvente, din cauza particulelor provenite de la pistă, însă per total beneficiul ar putea surclasa aceste mici neajunsuri.
0
1,281
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!