Noile semafoare inteligente de 4 milioane de lei din Chişinău generează ambuteiaje de sute de metri

23 Decembrie 2022, 19:39
Redacţia PiataAuto.md
A trecut abia o săptămână de la inaugurarea fastuoasă a noilor semafoare inteligente de la intersecţia bulevardului Dacia şi a străzii Băcioii Noi din Chişinău, iar efectul lor s-a făcut simţit imediat. Doar că acesta e exact opusul a ceea ce se aştepta. Acum acestea generează ambuteiaje de sute de metri în mod constant, într-o intersecţie în care niciodată nu se formau ambuteiaje.
Foto: Aşa arată efectul noilor semafoare inteligente. Sursa foto: Facebook/ grupul GBM.Online

În loc să identifice în timp real intensitatea fluxurilor de trafic şi să ajusteze timpii ciclurilor de semafor astfel încât traficul să fie fluidizat mai repede, în practică se întâmplă exact opusul. Coloanele de maşini se întind pe sute de metri, iar semafoarele nu se grăbesc să-şi folosească inteligenţa declarată pentru a diminua ambuteiajele.
Cineva din şoferi spune că a observat că uneori culoarea roşie stă inclusă foarte mult pentru că senzorul semaforului au fi setat să identifice doar prima maşină, şi doar exact la linia stop. Dacă maşina e oprită cu un metru mai în spate, semaforul crede că traficul e inexistent, astfel încât o tot ţine pe roşu, reţinând coloana. Dacă ar fi adevărat, asta înseamnă că aceste semafoare nu au capacitatea de a analiza intensitatea fluxurilor de trafic, ci doar prezenţa sau lipsa unei maşini la semafor, iar asta ar însemna că inteligenţa lor a fost exagerată. Acest fapt nu-l vom putea confirma decât atunci când vom primi un răspuns cu explicaţii de la primăria Chişinău, însă.
Până atunci, faptele evidente sunt cât se poate de clare. S-au cheltuit 4 milioane de lei pe un semafor care n-a adus niciun beneficiu, decât crearea ambuteiajelor kilometrice. Orice algoritmi ar avea aceste semafoare, e clar că ele nu prea ţin cont de viaţa reală, iar efetul lor pare a fi mai mult un fiasco. În invităm pe cei care merg mai frecvent pe aici că spună şi impresiile lor în comentarii.
0
11,557
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!