Pentru că e longevivă şi indestructibilă, o Toyota Land Cruiser 100 cu 233 mii km la bord, pregătită de expediţii, e scoasă la vânzare ca o maşină aproape nouă

9 Decembrie 2022, 22:05
Redacţia PiataAuto.md
În cazul maşinilor obişnuite, să spui că are 233 mii km la bord înseamnă să admiţi un parcurs decent, la care ea poate fi încă într-o stare bună, dar totuşi nu prea poţi pretinde că o vinzi ca una aproape nouă. În cazul unei Toyota Land Cruiser 100, însă, scoasă la vânzare în Olanda, într-o formă în care are şi mentenanţele făcute, şi e şi pregătită de expediţii, cei 233 mii de km sunt menţionaţi ca un parcurs infim, care trebuie să te convingă că maşina asta abia de şi-a făcut încălzirea şi e gata să parcurgă şi milioane de kilometri înainte dacă ai curajul s-o duci pe acolo unde ar putea ea merge.
E o Toyota Land Cruiser 100 din 1999, echipată încă cu propulsorul clasic turbodiesel cu numele de cod 1HD-FTE, care e unul cu 6 cilindri în linie, de 4,2 litri, scoţând 204 CP. E unul din acele motoare relativ simple în construcţie, dar care e indestructibil în timp, rezistând în orice climă şi orice relief.
Pe acest exemplar, motorul e cuplat la o cutie de viteze automată, iar sistemul de tracţiune integrală e unul din cele de şcoală veche, care ar putea rezista şi chinurilor de ieşire din dunele de nisip din Sahara.
Maşina a fost livrată nouă în Germania, şi a trecut prin mâinile de 3 proprietari până în prezent, iar în forma sa actuală ea e pregătită de offroad cu dotări mai avansate decât cele de stoc. Spre exemplu, are admisia ridicată, pentru a putea trece prin ape mai adânci. Cel de-al doilea proprietar i-a făcut maşinii şi o prelucrare completă a caroseriei şi suspensiei pentru protecţie anticorozivă. Iar în 2019, când a cumpărat-o al 3-lea proprietar, acesta a început a o pregăti pentru o expediţie în Africa, pe care el planifica să o facă. Aşa că, pregătind-o pentru el pe parcursul anului 2019 şi 2020 şi gândindu-se să nu rămână blocat în traversarea completă a Africii, pe care o intenţiona, acesta n-a economisit deloc la buget.
Motorul a primit o distribuţie nouă, şi toate conductele de combustibil au fost înlocuite, lucru pe care Toyota îl recomandă o dată la 150.000 km şi pe care puţini îl fac atât de des. Ca măsură de precauţie, maşina a primit noi arbori cardanici şi toată componentele suspensiei pneumatice au fost înlocuite.
Maşina a primit ulei noi în cutie şi diferenţiale, două baterii noi sub capotă, o pompă nouă de servodirecţie, un rezervor adiţional de 20 de litri în plus de diesel, dar şi un nou sistem de eşapament. Motorul şi cutia au primit scuturi dure de protecţie, iar roţile au fost încălţate în anvelope noi BF Goodwich de offroad.
Pe acoperiş au fost instalate bare care să adăpostească un cort de dormit şi alt echipament de expediţie. Maşina are la bord şi frigider, şi aragaz de gătit în călătorii lungi, ba chiar şi un boiler de apă caldă pentru duş, nemaivorbind de mese rabatabile şi alte comodităţi pentru pustietăţile naturii. Este, deci, o Toyota Land Cruiser cu adevărat pregătită de expediţii în toată legea!
Pe lângă asta, maşina are o mulţime de accesorii şi consumabile pregătite pentru expediţia din Africa, pentru care a fost făcută şi aşa şi n-a mai ajuns s-o facă. Toate acestea sunt oferite la pachet cu maşina, încât, odată cumpărată, ai putea pleca măcar şi în ziua următoare la drum să faci înconjurul lumii cu ea!
Şi toate astea în timp ce habitaclul e tapiţat cu o piele bej luxoasă, într-o condiţie impecabilă, nu în zadar cei 233 mii km sunt menţionaţi ca o maşină aproape nouă. Pielea cu siguranţă arată aşa!
Şi toată maşina asta, cu toate modificările şi preparările avansate făcute pentru ea, costă doar 29.500 euro. Cine caută un simplu Land Cruiser 100 ar putea spune că e mult. Însă, cine a încercat vreodată să modifice o maşină de offroad, sau s-o prepare pentru asemenea expediţii lungi, îşi va da repede seama că maşina plus investiţiile făcute în ea reprezintă o sumă mult mai mare decât preţul cerut pe ea acum. Aşa că preţul e de-a dreptul un chilipir, pentru o asemenea Toyota legendară şi indestructibilă!
0
11,277
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!