Un mecanic din SUA a fost impus să plătească 7,2 milioane dolari pentru că şi-ar fi înşelat sistematic un client, creator al unui site de găsit meşteri buni

21 Decembrie 2022, 16:17
Redacţia PiataAuto.md
Există mecanici pricepuţi, care merită tot respectul pentru priceperea pe care o au şi munca pe care o fac, dar există şi dintre cei ce abia aşteaptă să înşele un nou client prin zeci de căi posibile. Or, atunci când vii cu o maşină la un profesionist, e oarecum firesc să-l tratezi cu o doză de încredere, gândindu-te că diagnostica şi recomandările lui ar fi benefice pentru maşină. Totuşi, un mecanic din SUA, care şi-ar fi înşelat în mod sistematic un client, a fost impus de justiţie să plătească 7,2 milioane de dolari în pagube.
Mecanicului îi spune Craig Hillinger şi el deţine un atelier în oraşul Lawton din statul Iowa, SUA. La un moment dat, în atelierul său a venit un client pe nume Bill Oesterle, care se întâmplă să fi fost pe atunci şi CEO-ul şi creatorul site-ului Angie’s List (azi numit Angi), specializat în găsirea rapidă a meşterilor buni pentru toate lucrările de care ai nevoie, de la lucrări de reparaţii până la mentenanţă şi gospodărie. Ei bine, se pare că însăşi creatorul site-ului de a găsi meşteri buni a dat peste cel mai deocheat meşter de maşini clasice peste care putea da.
Ei bine, CEO-ul pe nume Bill Oesterle a venit la atelierului mecanicului Craig Hillinger cu un Maserati Ghibli din 1967, cu ideea de a-l restaura complet. Hillinger i-a spus că-l poate restaura, iar munca va dura între 1 an şi 2 ani, şi va costa, estimativ, „nu mai mult de 200 mii dolari”. Oersterle i-a dat acordul, aşa că mecanicul s-a pus pe treabă.
Doar că restaurarea a dura 4 ani în loc de 2, iar la final mecanicul i-a trimis lui Oesterle o notă de plată de circa 1 milion de dolari în loc de 200 mii. Mecanicul a făcut şi alte lucrări adiţionale, asta a fost scuza oficială, iar Oesterle a înghiţit într-un final explicaţiile.
Mai mult ca atât, acesta a continuat să-i mai aducă şi alte maşini clasice pe care le deţinea, pentru diverse lucrări. De fiecare dată, mecanicul Hillinger îi efectua un număr mai mare de lucrări, spunând că maşinile au nevoie de reparaţii adiţionale urgente, deşi nu era neapărat aşa, după cum s-a constatat ulterior în instanţă. Prin urmare, Oesterle a tot continuat să primească facturi umflate de la mecanicul său, uneori chiar şi pentru lucrări neterminate sau nerealizate deloc.
Şi dacă ne-am fi gândit că până aici CEO-ul site-ului de meşteri buni ar fi rupt orice colaborare cu mecanicul său, nu e aşa. Acesta i-a încredinţat până şi achiziţia unei maşini clasice, un Austin Healey 100M, cu condiţia să fie unul original, la specificaţiile din fabrică. Mecanicul i-a zis că i-a găsit maşina, că aceasta costă 50.000 dolari, şi va mai fi nevoie de mici lucrări la ea, aşa că i-a mai trimis o factură de 130.000 dolari. La maşină nu s-a mai făcut nicio lucrare, iar pe urmă s-a dovedit că maşina nu era autentică.
Acum, o instanţă de judecată din Iowa a dat verdictul în acest caz, după un lung proces de judecată, şi a stabilit că mecanicul şi-a înşelat sistematic şi intenţionat clientul, calculând că i-a adus acestuia pagube de 2,4 milioane de dolari. Dar, în statul Iowa există o lege care spune că dacă mecanicii îi înşală cu rea-intenţie clienţii şi le produc pagube, atunci ei vor fi nevoiţi să achite valoarea triplă a pagubelor. Aşa că instanţa i-a ordonat lui Hillinger să plătească nu 2,4 milioane, ci 7,2 milioane de dolari. În instanţă, Oesterle a înduioşat juraţii, spunând că atunci când restaurezi o maşină clasică rară, eşti adeseori nevoit să te încredinţezi în cuvintele unor meşteri pe care nu-i cunoşti, dacă aceştia spun că pot face ceva şi se pricep s-o facă, iar felul în care a fost el înşelat îl face să fie consternat de ideea că şi alţi colecţionari ar putea păţi la fel.
Foto: Bill Oesterle, după câştigarea procesului de judecată

În prezent, Oesterle nu mai ocupă funcţia de şef al site-ului de găsit meşteri buni, care a fost redenumit în Angi între timp.
0
5,586
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!