(VIDEO) BYD vrea să construiască o fabrică nouă în Europa pentru maşini electrice. Ar putea România fi ţara aleasă de chinezi?

8 Decembrie 2022, 11:27
Ilie Toma
În ultimii ani, România a ratat mai multe proiecte investiţionale mari ale industriei auto, care prevedeau construcţii de noi fabrici. Probabil cea mai sonoră şi importantă ratare a fost în 2018, când BMW alegea locul unei noi uzine, şi a ales să o construiască la Debrecen, în Ungaria, la doar 50 km de hotar cu România, construcţia începând în iunie 2022, acolo urmând să se asambleze maşini electrice. Acum chinezii de la BYD au confirmat că încep căutarea locului potrivit pentru a construi o nouă fabrică în Europa. Ar putea oare România să fie ţara aleasă de această dată?
Cei de la BYD au confirmat de curând că planurile lor de prezenţă în Europa sunt mari şi pe termen lung şi includ un accent esenţial pe maşini electrice. BYD este în prezent unul din cei mai mare producători de maşini electrice şi plug-in hibrid din lume, la cifra de maşini pur electrice fiind foarte aproape de Tesla ca producţie globală. Prin urmare, e unul din cei mai importanţi jucători din acest segment, iar construcţia unei viitoare fabrici în Europa înseamnă intenţii şi perspective mult mai promiţătoare decât ar putea părea la prima vedere.
BYD e în plin proces de lansare a vânzărilor în Europa, dar oficialii companiei chinezeşti spun că, la scara la care vrea să opereze BYD, logistica livrărilor din China spre Europa creează întârzieri şi impedimente în dezvoltare, de aceea au decis să construiască o fabrică în Europa, iar ulterior, eventual şi a doua. La nivel de vânzări, BYD pune accent iniţial pe pieţele unde maşinile electrice domină cel mai tare, cum ar fi Norvegia şi toată ţările scandinave, dar şi Olanda, Franţa şi Marea Britanie. Pentru construcţia viitoarei fabrici, însă, e important ca şi costurile de producţie să fie ceva mai moderate, dar totodată acea ţară trebuie să fie conectată excelent la lanţul logistic al industriei auto.
Foto: Primele ţări unde marca BYD îşi lansează vânzările de maşini electrice în UE

Prin urmare, ţările din estul şi sudul Europei ar putea fi în avantaj aici. Ungaria ar fi din nou o opţiune, dar de această dată, pentru chinezi, s-ar putea să nu fie cea mai bună, din cauza instabilităţii politice de acolo şi totodată din cauza lipsei de acces la un port maritim, or, inevitabil o parte din componente vor trebui livrate din China. România ar putea fi mult mai atractivă, zicem noi, datorită rutei maritime mai scurte şi prezenţei unui număr mare de fabrici de furnizori pe teritoriul ţării, de la producători de anvelope până la producătorii de hardware pentru tot soiul de sisteme şi tehnologii auto. Bulgaria ar fi o alternativă, însă mai puţin atractivă, or, experienţa chinezilor de la Haval de acolo nu e tocmai una strălucită.
Sigur, ar putea fi şi Polonia o opţiune, dar calea maritimă e mai lungă. În acelaşi timp, ea ar fi mai aproape de livrările spre ţările scandinave, Germania şi Franţa. Deci, la drept vorbind, Polonia ar fi cel mai redutabil concurent al României în acest proces. Iar asta înseaamnă că autorităţile din România, ar trebui să se pună pe acţiune chiar de acum, pentru a începe negocierile cu cei de la BYD, dacă vor să adăpostească pe teritoriul ţării o asemenea fabrică majoră, a unui jucător atât de important în industria auto globală.
Iar ca să înţelegem cât de importanţi şi avansaţi au devenit cei de la BYD, includem mai jos un video cu un nou model destinat Europei, BYD Seal, lansat de curând. Deci, am avea şanse să vedem o viitoare fabrică BYD pe teritoriul României?
0
2,707
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!