Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Câţiva tineri au călătorit cu un Land Rover Defender din 1955 din Singapore până în Londra, pentru a recrea o expediţie din acei ani şi a produce un film

1 Decembrie 2022 - 17:56
Redacţia PiataAuto.md
Cum ar fi să porneşti în zilele noastre într-o expediţie de peste 20.000 km la bordul unui Land Rover produs în 1955, care are 65 de ani în paşaportul său? Dar, dacă ai afla că exact acelaşi exemplar de Land Rover a făcut odată acelaşi drum, din 1955 până în 1956 şi a scris istorie, realizând una din cele mai formidabile expediţii din câte s-au făcut? Ei bine, exact asta au făcut câţiva tineri din Marea Britanie, care au vrut să creeze în anul 2019 expediţia din 1955, filmând totodată şi un film, pe care l-au publicat acum, în 2022.
Ideea expediţiei legendare a pornit în 1954, când 6 tineri, de la universităţile Oxford şi Cambridge, şi-au propus să se aventureze într-o expediţie motorizată din Londra până în Singapore, una din cele mai lungi distanţe neîntrerupte pe care le-ai fi putut parcurge, teoretic, pe uscat. Până atunci se mai făcuseră expediţii din Londra spre Calcutta, în India, de exemplu, dar mai departe, în Birmania de atunci, redenumită azi în Myanmar, nu mai existau pur şi simplu drumuri construite. Aşa că, pentru ca ideea să reuşească, ar fi fost nevoie de o maşină capabilă să înainteze acolo unde nu există drumuri. Tinerii le-au propus celor de la Land Rover să le ofere 2 exemplare Defender, iar producătorul britanic a acceptat.
Şi BBC a fost interesat de expediţia tinerilor, pe atunci tânărul David Attenborough, devenit mai târziu un producător legendar de documentare, acceptând să susţină expediţia, în schimbul materialelor video, pentru producţia unui film. Aşa că cei de la BBC le-au oferit acestora peliculă suficientă pentru a filma şi o cameră.
Expediţia de atunci a durat 6 luni, tinerii ajungând în Singapore deja când în calendar era anul 1956. Au traversat pe atunci, conform diverselor surse, între 17.600 mile şi 19.000 mile, deci echivalentul a peste 27 mii km. Filmul lor a fost ulterior produs de David Attenborough şi a avut un impact deosebit în Marea Britanie, iar acesta a mai vorbit despre el în alte două documentare ulterioare.
Ei bine, în 2019, un tânăr aventurier şi producător de film, pe nume Alex Bescoby a vrut să recreeze expediţia originală, şi să parcurgă aceeaşi pe cât posibil acelaşi traseu, făcând cale întoarsă din Singapore în Londra. Mai mult ca atât, autorii ideii din 2019 au reuşit să facă rost de unul din cele două Land Rover Defender care participaseră în expediţia originală din 1955-1956, pentru a-l înrola acum în nouă aventură. După aventura de atunci, maşina ajunsese pe insula Ascension într-o altă expediţie, după care a rămas să stea nemişcată într-un hangar, până când a fost găsită şi restaurată de Adam Bennett în 2017. Adam a restaurat-o ştiind istoria acestei maşini şi fiind inspirat de acea expediţie. Aşa că atunci când a fost vorba de recrearea ei, el a donat-o pur şi simplu lui Alex pentru ca această expediţie să fie posibilă.
Pe lângă asta, Tim Slessor, unul din cei 6 tineri ce-au participat la expediţia originală din 1955-1956, a anunţat că se va alătura expediţiei din 2019, deşi avea deja 87 de ani. Apropo, în 1957, după revenirea din expediţie, el s-a angajat la BBC şi a muncit vreme de 30 de ani acolo, creând documentare. Şi iată că-n 2019 acesta a urcat la bordul aceluiaşi Land Rover poreclit Oxford şi a pornit în aventura din Singapore spre Londra.
Doar că imediat după start Tim a trebuit să iasă din echipaj din motive de sănătate, aşa că în locul lui în aventură a venit nepotul său. Şi cu acesta aventura a fost dusă la bun sfârşit, pe o distanţă ceva mai scurtă, de peste 21.000 km, întrucât condiţiile politice au dictat mici modificări de rută. O mare parte din provocare, însă, a fost să se ţină în viaţă Land Rover-ul vechi de 65 de ani, ca acesta să poată înainta. Defecţiuni au fost multe, dar maşina a ajuns la final după 111 zile.
În fine, după o perioadă lungă de post producţie, acum, în toamna anului 2022, filmul rezultat din noua expediţie a fost lansat, deocamdată doar în Marea Britanie. Protagoniştii promit să-l facă disponibil ulterior şi la nivel global, eventual pe platforme de streaming, dar până atunci putem vedea trailer-ul acestui film, pe care-l includem mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter