(VIDEO) Cum arată şi cum înaintează camionul Praga V4S, urmaşul legendarului V3S, pregătit pentru Dakar 2023, care prefaţează renaşterea camioanelor cehe

4 Decembrie 2022, 15:16
Redacţia PiataAuto.md
De curând, compania cehă Praga a prezentat un supercar nou, numit Bohema, cu performanţe comparabile de Bugatti şi cu o inginerie superbă, a greutăţii reduse. Vorbeam atunci despre Praga ca despre fostul producător de camioane din Cehia, deoarece pentru mulţi din părţile noastre marca Praga s-a întipărit mai ales prin legendarele camioane V3S. Dar spuneam atunci că în prezent Praga nu produce camioane, decât câteva exemplare de cursă pentru Dakar, unde participă de câţiva ani, iar Praga s-a specializat în ultimul timp în performanţe de motorsport. Ei bine, se pare că-n planurile cehilor intră şi o intenţie de a renaşte producţia de camioane Praga într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Foto: Camion Praga V3S de cândva

Camionul din ultimi ani de participare poartă numele de Praga V4S şi se declară un succesor al legendarului V3S. Iar numele său V4S vine să prefaţeze direct primul viitor camion de serie după o eventuală renaştere a Praga ca producător de camioane. Nu se va întâmpla foarte repede pentru că Praga nu mai are spaţiile mari ale fabricii de cândva, dar în câţiva ani am putea vedea acest vis începându-se a contura.
Foto: Camionul Praga V4S de curse, pregătit pentru Dakar 2023

Cei de la Praga promit că întâi vom vedea în anul viitor o versiune perfecţionată a camionului de curse V4S, faţă de cel de acum, pregătit pentru Dakar 2024, şi abia apoi se va vorbi despre un posibil model de serie V4S. E curios că acest camion de curse de acum foloseşte un motor Iveco, care avea 1.000 CP la început, iar în ultima a ipostază are 1.150 CP. Cândva, camionul de serie Praga V3S făcea uz de un motor ce Tatra. Acum, însă, nici camioanele Tatra nu folosesc propriile motoare la Dakar, pentru că e nevoie de altă plajă de putere.
În schimb, Praga V4S foloseşte un tub de tracţiune şi punţi de la Tatra, deci colaborarea între Praga şi Tatra e în continuare păstrată, iar asta ne sugerează că şi un viitor camion Praga de serie ar putea fi produs cu susţinerea şi ingineria Tatra, cel puţin parţial.
Camionul din acest an va fi condus de Ales Loprais, un pilot ceh experimentat, deţinător al unei echipe cehe de motorsport care-i poartă numele. Iar echipa va avea susţinerea directă a celor de la Praga acolo la Dakar, cu piese şi cu mecanici. Pentru Ales Loprais, în 2023 va fi a 17-a participare la Dakar şi chiar dacă în acest an camionul e încă o perfecţionare a precedentului, performanţele lui Loprais în anii precedenţi au fost foarte bune, în special în 2021, când adeseori se clasase imediat după poziţiile celor de la Kamaz. Şi cum în 2023 Kamaz nu va mai participa la Dakar din cauza sancţiunilor internaţionale, Loprais şi camioanele cehe au şanse mult mai mari să strălucească într-o competiţie mult mai acerbă!
Apropo, dacă tot Tatra e în plină ascensiune, şi participă cu 3 camioane la Dakar 2023, iar Praga are planuri şi de reînviere a producţiei, pe când şi o renaştere măreaţă a camioanelor Roman sau DAC şi o participare a lor la Dakar? N-ar fi pentru prima dată, pentru au mai fost intenţii în trecut, dar ar fi frumos să se dea un impuls frumos pentru reanimarea fabricii din Braşov!
Vezi mai jos un video cu camionul Praga V4S pregătit pentru Dakar, în testele echipei, dar şi un video filmat de curând înaintea expedierii lui spre Arabia Saudită, unde va avea loc raliul.
0
1,903
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!