(VIDEO) Cum arată traseul R34 din Moldova între Cantemir şi Leova, aflat în reparaţie, pe viu, cu impresii de la localnici

6 Decembrie 2022, 17:01
Redacţia PiataAuto.md
Ieri dimineaţă publicam un articol în care vorbeam despre traseul R34, între Hânceşti, Leova şi Cantemir, aflat în reparaţie capitală şi, în baza informaţiilor oficiale publicate de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, menţionam că autorităţile au anunţat că porţiunea dintre Hânceşti-Leova-Cantemir va fi gata la peste 1 an, la finele anului 2023. După acel articol, am primit mai multe mesaje care ne indicau că situaţia n-ar fi atât de optimistă de la faţa locului, iar un cititor, locuitor din Cantemir, ne-a contactat telefonic pentru a ne relata mai mult, după care acesta a mers cu propria sa maşină în acea regiune, filmând şi un video pentru noi toţi, comunitatea PiataAuto.md.
Imagine cu pod aflat în reparaţie, publicată de cei de la MIDR şi inserată în articolul de ieri

Aşadar, cititorul nostru a fost de acord să-i menţionăm numele. Îi spune Serghei Secrieru şi ne spune că într-adevăr se fac lucrări importante pe acea porţiune, dar zonele cele mai problematice de traseu sunt tot amânate şi lăsate până în prezent într-o stare în care se circulă foarte greu. În special, porţiunea de lângă localitatea Vâlcele ar fi cea mai problematică, pe acolo circulaţia cu o maşină cu suspensie şi gardă la sol normală fiind cu adevărat dificilă.
Foto: Pod aflat în reparaţie, captură din imaginile cititorului nostru

Şi cele 9 poduri care se menţionează în comunicarea celor de la MIDR ca fiind incluse în reparaţia capitală, par a fi departe de finalizare, în forma în care arată ele acum, la faţa locului. Tocmai asta şi naşte cele mai mari îngrijări, că în decurs de 12 luni nu se va reuşi finalizarea acestor lucrări pe întreg tronsonul promis.
O altă problemă majoră ţine de siguranţa acostamentelor, iar această problemă a fost filmată şi de Serghei, şi ne-a fost semnalată de mai mulţi cititori. Pe porţiunile de drum unde s-a turnat primul strat de asfalt noi, pe fundaţie reabilitată, există zone cu diferenţe de nivel foarte mare între drum şi acostament, de până la 30-40 cm, care e greu de perceput vizual , iar astfel, dacă cineva se încumetă să oprească acolo, se poate fie răsturna, fie poate să-şi deterioreze maşina. Iar unii cititori ne-a semnalat că şi acolo unde pietrişul de pe acostament e pus la nivelul cuvenit, acesta e foarte moale, şi vehiculele mai grele, precum camioanele, se pot afunda uşor în el, necesitând ulterior tractare.
Foto: Diferenţă mult prea mare de nivel între carosabil şi acostament, imposibil de sesizat uneori de la volan

Am solicitat un comentariu de MIDR despre cele expuse mai sus. Am discutat cu Lilia Dabija, secretar general, care era şi avizată despre modul în care decurg reparaţiile pe traseul R34. Astfel, ea ne-a spus că până de curând reparaţiile pe acest traseu au fost tergiversate într-adevăr, cu neonorări de obligaţii de către cei care executaseră iniţial, dar că MIDR este convins că ritmul actual al lucrărilor va permite finalizarea traseului între Hânceşti şi Cantemir, până finele anului 2023, menţionând că celelalte segmente până la Cahul şi Giurgiuleşti vor dura ceva mai mult până la reparaţia finală. Despre pericolele de acostament a promis că va contacta Administraţia de Stat a Drumurilor, pentru ca împreună cu cei de acolo să se asigure eliminarea acestor pericole şi securizarea lucrărilor care se efectuează pe acest traseu. Cei de la MIDR au mai ţinut să asigure localnicii că tratează acest traseu ca unul din cele mai importante proiecte de reparaţii capitale de drumuri din Moldova, iar de succesul realizării proiectului în timpul promis depind şi finanţările europene pentru alte proiecte viitoare, prin urmare toate părţile sunt interesate ca aceste reparaţii să se desfăşoare în termenii promişi, cu lucrările promise.
În video-ul de mai jos, vizitatorul nostru, Serghei Secrieru a parcurs o mare porţiune şi explică foarte clar care sunt cele mai stringente probleme şi pericole de pe acest drum, menţionând totodată şi lucrurile bune care s-au făcut deja. Vezi totul în acest video, iar noi îi mulţumim cititorului nostru pentru implicare şi iniţiativa sa de a explora mai profund situaţia reparării acestui drum din Moldova.
0
2,774
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!