Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum poate înainta Praga V3S de cândva, legendarul camion care putea urca pe pereţi verticali

8 Decembrie 2022 - 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Unul din cele mai notorii camioane produse în Cehoslovacia de cândva, timp de aproape 40 de ani, a fost Praga V3S. Despre el am mai vorbit cu alte ocazii, subiectul lui a revenit în ultimele zile î discuţie, când producătorul Praga a trimis un V4S la Dakar, declarându-l drept succesor moral al lui V3S clasic, şi totodată reconfirmând planurile despre o viitoare relansare în producţie a camioanelor cehe.
Foto: Praga V4S, trimisă acum pentru participarea la Dakar 2023

Toate astea par şi mai fascinante, când ne gândim că acum câteva săptămâni producătorul Praga, care a fost dintotdeauna şi un producător de maşini, nu doar de camioane, a lansat un supercar care costă câteva milioane de euro şi care are performanţe ce depăşesc până şi Bugatti Chiron, datorită greutăţii reduse. Şi nu mai vorbim doar despre un bolid pregătit pentru circuite şi neadmis pe drumurile publice, ci de o maşină de serie, în toată legea, numită Praga Bohema! Sunt 700 CP pe ea, 982 kg şi 2,3 secunde până la prima sută!
Praga Bohema, lansată la 23 noiembrie 2022

Da, vorbim de acelaşi producător al camioanelor clasice Praga V3S, care a fost nevoit să-şi sisteze producţia de camioane în anii 90, şi care a trecut ulterior prin poveşti triste tipice ţărilor din Europa de Est, cu devalizări ale fabricilor de producţie. Dar încet, Praga a renăscut ca o echipă de motorsport, apoi ca una de inginerie şi un producător de bolizi de motorsport, inclusiv camioane pentru Dakar, acum ca un producător de supercar-uri şi totodată se promite revenirea la producţia de camioane în serie mare, în decursul următorilor ani! Prin urmare, în acest context, fanii camioanelor Praga V3S de cândva îşi pot aduce aminte cu entuziasm de ce puteau face aceste camioane pe atunci, imaginându-şi şi ce ar putea face cele care ar urma să apă şi să se numească V4S.
Amintim, camioanele clasice Praga V3S erau considerate excepţional de capabile în offroad datorită tracţiunii 6x6 şi a punţii faţă amplasate mai în faţă decât bara de protecţie, ce le permitea să urce pe bariere verticale şi chiar pereţi, la nevoie! Unele versiuni aveau şi o pereche de roţi inerte lângă cabină, care se învârteau liber, pentru a face trecerea rampelor mai uşoară.
Cele mai multe exemplare Praga V3S produse aveau motor diesel, răcit cu aer, ce provenea de la Tatra, în mod specific de la camionul Tatra T111. Praga V3S a servit atât în rol de camion civil, cât şi militar. Apropo, camionul actual Praga V4S de la Dakar nu foloseşte un motor de Tatra, ci unul mai puternic, însă face uz de punţi Tatra, cu tub de tracţiune, deci cele două companii cehe şi-au păstrat relaţii de susţinere reciprocă, aşa că există toate şansele ca şi un viitor camion Praga V4S de serie să conţină componente de Tatra şi poate chiar să fie fabricat tot la uzina celor de la Tatra, care a păstrat şi turnătorie, şi producţie proprie de axe şi motoare, şi e în plină ascensiune după revenirea în proprietate cehă.
Aşadar, vezi mai jos un video publicat azi în Cehia, cu felul în care poate înainta modelul Praga V3S clasic, de cândva.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter